Versterkt taalonderwijs (VTO)

Onder de noemer VTO wordt extra taalonderwijs verzorgd. Onze school biedt VTO wordt aan in zes talen: Nederlands, Frans, Duits, Engels, Spaans en Chinees.

Op Europees niveau zijn afspraken gemaakt over het beheersingsniveau van de moderne vreemde talen; van A1 (beginners), A2, B1, B2, C1 tot C2 (vergevorderd).

Cambridge Track: Engels op topniveau

CT is Engels op hoog niveau. Met het internationaal erkende certificaat kun je probleemloos op Engelstalige universiteiten en hbo-opleidingen terecht. Bijzonder aan CT bij ons op school is, dat we het ook op het havo aanbieden. Er zijn niet veel scholen in Nederland die CT aanbieden aan havisten.
>> Meer informatie over Cambridge Track

Chinese taal en cultuur

China is een economische grootmacht. Kennis van de taal en cultuur is daarom waardevol. Daarnaast biedt het leren van de Chinese taal en cultuur een extra uitdaging. Chinees kan vanaf de tweede klas van het Atheneum en Gymnasium gekozen worden als keuzevak. Er wordt gewerkt met de methode 'Chinees een makkie'.
In de eindexamenklas kun je deelnemen aan een examen op HSK-niveau 3. Deze gestandaardiseerde examens worden op zes niveaus afgenomen onder toezicht van het Bureau van de Internationale Raad voor de Chinese Taal (Hanban) en zijn gebaseerd op vijf taalcompetenties, zoals vastgesteld in het Internationaal Curriculum voor Chinees.

Frans: DELF certificaat

Als je in vwo 5 en 6 zit én geïnteresseerd én gemotiveerd bent, kun je ervoor kiezen om je naast het reguliere examen Frans voor te bereiden op het internationaal erkende DELF-examen. In vwo 5 bereid je je voor op het B1 examen in een extra DELF lesuur waar met name spreken geoefend wordt. Wil je graag nog meer leren, dan kun je in vwo 6 het B2 examen doen. Een B2 diploma geeft rechtstreeks toegang tot het Franse universitaire onderwijs. Voor alle diploma's geldt dat werkgevers wereldwijd het DELF-certificaat kennen en erkennen. Voor de certificatie wordt een bijdrage gevraagd van circa € 120.

Duits: Goethe-Institut

In klas 5 vwo heb je de mogelijkheid om in het vak Duits het certificaat B2 of C1 te behalen. De voorbereiding op het certificaat vindt plaats tijdens een extra uur Duits. Als je interesse hebt, moet je aan het einde van de vierde klas ongeveer een 8 gemiddeld staan.
Het internationaal erkende certificaat dat je kunt halen, wordt door het Goethe-Institut afgegeven. Met C1 en soms ook met B2 kan je aan verschillende Duitstalige universiteiten studeren. De kosten voor een B2-certificaat zijn ongeveer €125,- en voor het C1-certificaat ongeveer €140,-.

Spaans: DELE examen

Communiceren staat tijdens de lessen Spaans op school centraal. Er wordt gebruik gemaakt van Spaanse lesmethodes, waaronder Gente Hoy. Er wordt ook aandacht besteed aan culturele en literaire aspecten van de Spaanse taal. Als je goede resultaten hebt, kun je meedoen aan het DELE examen. Dit is het enige door het Spaanse ministerie van onderwijs erkende internationale diploma. Je kunt opgaan voor het Escolar (A2/B1). Deze certificatie wordt aangeboden als je in 6 vwo zit en ongeveer een 8 gemiddeld stond bij de overgang van vwo 5 naar vwo 6. Er wordt een eigen bijdrage gevraagd van circa €125