Aansluiting met hoger onderwijs

In de afgelopen jaren is meer en meer aandacht ontstaan voor de aansluiting met het wetenschappelijk onderwijs. Verschillende universiteiten hebben programma's ontwikkeld voor leerlingen met talent en ambitie.

Pre-University College op de Universiteit Leiden (5-6 vwo)

Leerlingen volgen maandagmiddag colleges op diverse faculteiten. Het programma biedt een brede ori‘ntatie op wetenschappelijk onderwijs en omvat vijf blokken, die allemaal anders van opzet zijn. Tijdens het vierde blok schrijven de leerlingen hun PWS. Het PRE wordt afgesloten met een universitair erkend diploma.

Meer informatie over het PRE

PRE-Classes op de Universiteit Leiden (5-6 vwo)

 

Leerlingen maken in circa zes bijeenkomsten intensief kennis met een thema bij een opleiding naar keuze. Zij krijgen college van hoogleraren en andere universitaire docenten en doen daarnaast mee aan werkgroepen. Het programma wordt afgesloten met een certificaat.

Meer informatie over PRE-Classes

Junior TU Delft (5-6 vwo met NG/NT profiel)

 

Het programma bestaat uit zes bijeenkomsten op vrijdag. Het onderwijs is interdisciplinair opgezet: ontwerpen, onderzoeken en technologische toepassingen staan centraal. De leerlingen zullen zoveel mogelijk werken 'vanuit de ingenieursaanpak'. Het programma wordt afgesloten met een presentatie van alle werkgroepen.
Meer informatie over Junior TU Delft

Junior Med School op de Erasmus Universiteit in Rotterdam (vanaf 4 vwo)

Uitstekende en ambitieuze vwo-leerlingen met een voorliefde voor geneeskunde kunnen zich kandidaat stellen voor de Junior Med School. Dit plusprogramma van de Erasmus Universiteit is een intensief traject, met een flinke studiebelasting en deels ook lessen in vakantieperioden, dat rechtstreeks toegang geeft tot de opleiding geneeskunde

Meer informatie over Junior Med School