Cambridge Track: Engels op topniveau

Op het Stanislascollege Westplantsoen wordt Cambridge Track Engels (CT) aangeboden. CT is Engels op een hoog niveau. Als je dit gevolgd hebt en het certificaat behaald hebt, kun je probleemloos op Engelstalige universiteiten en hbo-opleidingen terecht. Bijzonder is dat onze school CT ook aanbiedt aan havoleerlingen. Er zijn weinig scholen in Nederland die Engels op hoog niveau aanbieden op de havo.

Inrichting programma

In de brugklas krijg je standaard drie uur Engels per week. Als je het wilt én kunt mag je in de tweede klas met CT doorgaan. 'Kunnen' wil zeggen slagen voor de instroomtoets. 'Willen' betekent de bereidheid hebben om veel en goed Engels te lezen, te luisteren en te gebruiken. Je wordt voorbereid op de verschillende Cambridgecertificaten. Aan het einde van de derde klas is een tussentoets om te bepalen wie voor het examen op mag gaan in de vierde klas havo en vijfde klas vwo en wie doorgaat met regulier Engels. Met veel plezier is geconstateerd dat ongeveer een derde van de havisten, de helft van het atheneum en bijna alle gymnasiasten CT volgen in de vierde klas.

Niveaus

Op de havo werk je naar het FCE toe, een Cambridge-toets op B2 niveau in klas 4. Als je nog meer wilt kun je ook het CAE (=C1) examen doen in havo 4
Op het vwo doe je over het algemeen het CAE, een toets op C1 niveau, of CPE, op C2 niveau, in de vijfde klas. . Met een CAE of CPE kun je wereldwijd op duizenden universiteiten terecht. Een diploma is niet alleen nuttig voor het buitenland, ook in Nederland zijn er steeds meer opleidingen in het Engels.
Met een FCE heb je aangetoond dat je een hoog niveau Engels hebt. Met dit diploma kun je tienduizenden bedrijven, overheden en opleidingen ter wereld terecht.

 

Kosten

De extra lessen en de uiteindelijke Cambridge-toetsen kosten veel geld. De school vindt verdiept Engels zodanig belangrijk dat deze zelf de kosten van de extra lessen draagt. Ouders betalen alleen de kosten voor deelname aan de Cambridge-examen welke - afhankelijk van het niveau van het examen - ongeveer € 240 bedragen. Een kleine groep CT-leerlingen rondt in het vooreindexamenjaar Engels al al d.m.v. het vervroegd eindexamen.

Links

Klik hier voor een database met bedrijven, overheden en universiteiten die FCE, CAE  of CPE erkennen en gebruiken voor hun selectie procedure, staat op: