U bezoekt onze website met een verouderde browser, waardoor onze website niet correct wordt weergegeven.
Wij adviseren Internet Explorer 9, 10 of 11 (zonder compatibiliteitsmodus), of een recente versie van Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox, Apple Safari.

Een wereld vol mogelijkheden
Oops, an error occurred! Code: 20180619152149109a0f28

Beter-bèta-school

Het Stanislascollege Westplantsoen schenkt bijzondere aandacht aan het aantrekkelijker maken van het bèta-technisch onderwijs. Dit wordt onder andere zichtbaar in de Beter-Bètaprojecten, de samenwerking met de TU en excursies naar het reactorinstituut. De afgelopen jaren worden er bovendien studiereizen georganiseerd naar het internationaal gerenommeerde onderzoeksinstituut CERN in Geneve, o.m. bekend vanwege de ontdekking van het Higgs-deeltje.

Onze school biedt de leerlingen een brede bèta-technische opleiding aan. De invoering van de vakken informatica en wiskunde D past in dit kader. De school maakt deel uit van Beter-Bèta, een netwerk van 5 middelbare scholen uit de regio die ondersteuning krijgen vanuit de TU. Verder is onze school lid van het platform bèta techniek, een nog groter samenwerkingsverband tussen scholen, universiteiten en de overheid.

Het Stanislascollege Westplantsoen neemt ook deel aan de landelijke wedstrijden 'First Lego League' voor de onderbouw en de 'First Tech Challenge' voor de bovenbouw. In deze wedstrijden wordt de technische knowhow en het creatief denken van de leerlingen op de proef gesteld. De leerlingen bedenken, bouwen en programmeren zelf robots die in staat zijn de vooraf gedefinieerde taken uit te voeren. De afgelopen jaren heeft het Stanislascollege Westplantsoen niet onverdienstelijk gepresteerd tijdens deze wedstrijden, wat zelfs resulteerde in een deelname aan het WK robotica in de Verenigde Staten. Vooral leerlingen die een extra uitdaging zoeken op bèta gebied kunnen bij deze wedstrijden hun kennis op de proef stellen.

Verder volgen de plus-leerlingen in de brugklas het vak science. Hierdoor worden ze alvast uitgedaagd op bèta-gebied. Leerlingen die uitblinken in een bètavak, worden gestimuleerd deel te nemen aan wiskunde-, science- en natuurkunde-olympiades. Met veel plezier buigen leerlingen zich dan over pittige opgaven om te kijken hoe ver hun kennis reikt.

Wat doen we nog meer?

 • vakoverstijgende projecten voor de vakken techniek, natuurkunde, scheikunde en biologie waarbij leerlingen op een praktische manier aan de slag gaan.
 • projectdag in de tweede klas. Leerlingen uit drie thema's kiezen, eentje ervan is optische illusies. Bij dit thema krijgen de leerlingen de volgende onderwerpen:

  • hoe maak je een 3D-film?
  • een 3D-kijker maken. 
  • een perspectief-doosje maken bij wiskunde
  • een Escher-poster maken bij informatica
  • ontdekken waarom onze hersenen ons soms voor de gek houden bij biologie

 • Project cosmetica in de derde klas
  Leerlingen leren tandpasta, shampoo, crème en badzout maken.