U bezoekt onze website met een verouderde browser, waardoor onze website niet correct wordt weergegeven.
Wij adviseren Internet Explorer 9, 10 of 11 (zonder compatibiliteitsmodus), of een recente versie van Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox, Apple Safari.

Een wereld vol mogelijkheden
Oops, an error occurred! Code: 2019091802594204c2217b

"4 Millennia hellas", negende ouderreis naar Griekenland

De overgang viel even niet mee, maar ze zijn weer terug, de 20 deelnemers aan de negende Ouderreis naar Griekenland. Onder leiding van classicus Hans Verheij trokken zij in negen dagen langs vier millennia Griekse cultuurgeschiedenis. De eerste pleisterplaats Nafplion bracht hen in contact met de Myceense cultuur, via een wandeling langs het Graf van de Daimonen naar de burcht van koning Agamemnon, via een bezoek aan de panoramisch gelegen vesting Midea en de begraafplaats van Dendra. De tweede halte op de route was Olympia, dat gedurende 1100 jaar een van de belangrijkste centra van de klassieke Griekse en Romeinse wereld vormde. Van de verdeeldheid binnen die wereld van Grieken en Romeinen kan de site van Messini getuigen, een bolwerk van verzet tegen Spartaanse overheersing; ook deze prachtige opgraving, waar nog steeds hard gewerkt wordt, werd bezocht, inclusief een pittige, maar lonende lentewandeling naar de top van de heilige berg Ithomi. De derde locatie was Mistra, tijdens het 1000jarige Byzantijnse Rijk het belangrijkste cultuurcentrum na de hoofdstad Konstantinopel; een indrukwekkend gelegen stad, schitterend beschilderde kerken en panoramische uitzichten vielen de reizigers hier ten deel en met een blik over het landschap ook een vergezicht door de Griekse geschiedenis. Tenslotte vormde de miljoenenstad Athene de exponent van een Griekenland dat na de val van Konstantinopel in 1453 eerst 400 jaar deel uitmaakte van het Ottomaans rijk, maar sinds de vrijheidsoorlog van 1821 steeds meer op weg is naar zelfstandigheid. Een wandeling door de tijd langs de Akropolisrots, een rondleiding door Ottomaans Athene en een bezoek aan het moderne parlement gaven een inkijk in dit moderne Griekenland en brachten de reizigers terug naar het heden. Andere mooie en prettige onderdelen van de reis vormden bezoeken aan het sprookjeskasteel van Chlemoutsi, waar Stanislaskoor en -orkest in 1994 een onvergetelijk concert gaven van Axion Esti en waar nu een kruisvaardersmuseum gevestigd is, aan de RK Kerk in Nafplion met zijn Filhellenenmonument en aan het moderne Olijfmuseum in Sparta, een spectaculaire wandeling in de Taygetos, een duik in de Ionische Zee en in de Saronische Golf, de (voor sommige ouders - en leerlingen- wel heel bijzondere) ontmoeting met gym5 op het Monastirakiplein in Athene, bijzonder treffende en poëtische, soms zelfs ontroerende teksten die ter plekke werden voorgelezen, rustieke picknicks en gevarieerde, soms copieuze en rijk bevloeide mediterrane maaltijden. De overgang viel dus inderdaad niet mee....

Et in Arcadia ego

In de nacht van 16 op 17 mei kwam de 8ste Ouderreis Klassieken terug op Schiphol. In het verlengde van de Oudercursus Klassieken hebben 21 ouders (en introducé's) zich 9 dagen lang door classicus Hans Verheij laten meeslepen naar de uithoeken van de Griekse Peloponnesos. Onder het motto "Et in Arcadia ego" maakten zij in het authentieke Arcadia kennis met idyllische lieflijkheid, ruige oorspronkelijkheid en eeuwige vergankelijkheid. Zij bestegen de 'wolfsberg' Lykaion waar in de oudheid weerwolven en regenmakers huisden, daalden af in de kloosterrijke kloof van de Loussios (Spoeler) waar Zeus als baby werd gewassen, bezochten het Arcadia-museum in Tripolis, het bergstadje Dimitsana, vrijplaats van Griekse verzetstrijders tegen de Turkse overheersing, en Zatouna waar in de woeste Arcadische bergen Theodorakis in ballingschap leefde en componeerde. Buiten Arcadia vereerden zij de stoffelijke resten van de 4e eeuwse Egyptische heremiet Patapios met een bezoek aan zijn nabij de hemel gelegen klooster, zwommen ze in de baai bij de klassieke resten van het heiligdom van Hera Akraia, keken ze uit over de Korinthische Golf vanuit het antieke theater van Sikyon, bewonderden ze de moderne en de mythologische fauna in het nieuwe ecologische museum in Stymphalia, liepen ze tot de zuidelijkste punt van de Peloponnesos bij kaap Tainaron waar Herakles de hellehond uit de onderwereld haalde, wandelden ze door Monemvassia, het 'Griekse Gibraltar', klommen ze in Nemea naar de grot waar Herakles de leeuw doodde, en flaneerden ze door het charmante Nafplion dat met zijn Venetiaanse invloeden even de hoofdstad van het moderne Griekenland was. Uiteraard lieten ze zich bij dit alles de gevarieerde producten van de Griekse keuken, elkaars aangename gezelschap, de vele teksten en verhalen, en de Griekse zon (die zich uitstekend aan het programma wist aan te passen) in ruime mate welgevallen. Of ze zijn uitgerust is de vraag, maar genoten hebben ze wel.