V4 reisverslag Normandië en Parijs

Vanaf maandag 6 juni tot en met de vroege vrijdagochtend op 10 juni zijn 44 leerlingen en vijf begeleiders op 'voyage scolaire' geweest in Frankrijk. Maandagochtend vroeg rond half zeven had bijna iedereen zich al verzameld voor de school en na het geduldig ondergaan van ouders die afscheid wilden nemen, gingen de leerlingen met de bus richting Rouen.

Daar was het een stuk warmer dan die ochtend in Nederland, dus dat was een eerste meevaller. De middag werd besteed aan het leren kennen van het centrum van Rouen d.m.v. een flinke stadswandeling. Hier staat ook een Notre Dame, zonder brandschade, en met een torenspits die al hoger was dan de Parijse variant toen die nog op het dak stond. Het atrium met de ingemetselde kat was helaas in verbouwing maar het volgende doel, het plein waar Jeanne d'Arc is verbrand en waar de naar haar vernoemde kerk staat, was zonder problemen te bewonderen. Tussendoor passeerden we het ene na het andere fraaie vakwerkhuis. Rouen centrum bleek klein en overzichtelijk.

Vroeg in de avond kwam het spannende moment waarop de leerlingen kennismaakten met de gastgezinnen. De groepjes leerlingen werden één voor één opgehaald door vriendelijke Fransen, maar toch leken sommige ogen vanachter de autoruit om hulp te vragen.

De volgende ochtend konden de leerlingen hun eerste ervaringen uitwisselen en aan het eind van de week hebben de begeleiders vastgesteld dat er een allerhartelijkst contact was ontstaan tussen de leerlingen en hun famille d'accueil. Wij kregen van de organisatie de terugkoppeling dat alle leerlingen 'bien élevé' tot 'très bien élevé' waren. Dat kan op het conto van de ouders geschreven worden. De leerlingen hebben deze reis de kans gehad om op verschillend niveau te converseren met de Franse gezinnen.

De volgende sportieve dag stond in het teken van kanoën waarin sommige leerlingen het next level behaalden van 'op de rivier onder een overhangende boom liggen'. De tocht eindigde met een leuke helling waar je met kano en al vanaf moest glijden. De begeleiding wist vanaf het begin dat iedereen die hoopte droog aan te komen, kansloos was. Daarna door naar een klimbos waar iedereen op eigen niveau van boom tot boom door het bos kon klimmen op hoogtes variërend van 5 tot 20 meter.

Woensdag stond in het teken van D-Day met bezoekjes aan een klein, maar heel goed uitgerust invasiemuseum in Colleville, waar we ook wat souvenirs konden kopen. Volgende reisdoelen waren: de Amerikaanse begraafplaats, het indrukwekkende 'pointe du Hoc' met zichtbare overblijfselen van de strijd en als extraatje, dankzij de geweldige chauffeur, ook nog via een prachtige kustweg naar Arromanches, waar nog restanten liggen van de Mulberry havens. Deze 6e juni is het precies 75 jaar geleden dat zich in deze omgeving historische gebeurtenissen hebben afgespeeld. Die avond om zeven uur werden de leerlingen weer van ons overgenomen door de gastgezinnen.

De laatste dag brachten we door in Parijs waar we begonnen met een boottocht langs de vele bezienswaardigheden. Na wat vrije tijd meldde iedereen zich in restaurant La Flora voor een goede maaltijd en stond het laatste onderdeel van de reis op het programma: de Eiffeltoren op en genieten van het nachtelijk uitzicht over de stad op 300 meter hoogte.

Publicatiedatum: 05 juni 2019