Stanislas Tech Team naar het WK Robotica in Detroit

In de eerste week van de meivakantie heeft het Stanislas Tech Team, net als vorig jaar, deelgenomen aan het WK robotica, First Tech Challenge, in Detroit. Het Stanislas Tech Team had zich voor het WK gekwalificeerd door de Europese wedstrijd in Aviano, Italië, te winnen. Een supermooie prestatie, omdat alleen de top 5 % van de wereld mag deelnemen aan het WK.
Op woensdag begon de wedstrijd met allereerst en robotcheck om te kijken of de robot aan alle eisen voldoet en vervolgens een jury presentatie. De robotcheck was nog even spannend: in Nederland en Italië wordt er met het metrisch stelsel gewerkt en in de VS met inches. Volgens de normen in de VS was de robot 2 mm (!) te groot, terwijl de robot in Nederland en Italië zonder problemen door de keuring was gekomen. Een vijl bracht uitkomst en bij de herkeuring werd de robot goedgekeurd.
De jury was bij de presentatie onder de indruk van alle technische knowhow. De robot was bijvoorbeeld uitgerust met een cruise control, zodat de robot blijft doorrijden terwijl de bestuurder zich kan concentreren op de volgende stap. Verder moet er bij de presentatie verteld worden wat het team heeft gedaan om de first Tech Challenge onder de aandacht te brengen en wat het team als maatschappelijke component heeft gedaan.
Het Stanislas Tech Team heeft aan onderbouwleerlingen masterclasses gegeven over robotica en op de open dag/avonden aan de nieuwe brugklassers uitleg gegeven over het robotica programma. Verder heeft het team een website waarop ze regelmatig updates plaatsen: www.stanislastechteam.nl
Op woensdag werd ook de eerste wedstrijd gespeeld, waarbij de robot helaas niet optimaal presteerde. Op donderdag waren er de hele dag wedstrijden en de eerste twee wedstrijden had de robot wederom kuren, waardoor de wedstrijden werden verloren. Uiteindelijk bleek een timer gereset te moeten worden en toen was het probleem opgelost: de volgende wedstrijden werden glansrijk gewonnen! Op vrijdag waren er nog meer wedstrijden en uiteindelijk eindigde het Stanislas Tech Team als 34ste van de 80 in hun divisie. Helaas vielen ze niet bij de jury in de prijzen, maar desalniettemin een prima prestatie.
Doordat het team 24 kg (!) kaas en 30 zakjes stroopwafels had meegenomen om uit te delen aan de andere teams kent iedereen hen inmiddels. De traktatie werd enorm gewaardeerd en de Amerikanen zijn inmiddels verslaafd aan 'onze' stroopwafels.
Naast de First Tech Challenge, werd ook het WK lego league en junior lego league gehouden voor leerlingen tot 15 jaar en was er het WK First robotics voor hogescholen en universiteiten. Bij deze laatste categorie deed er één Nederlands team mee: De Rembrandt van de Fontys hogeschool. Hen is het gelukt om als eerste Nederlandse team ooit wereldkampioen te worden. Een topprestatie!
Op zondag werd de thuisreis aanvaard, maar niet voordat het team nog een kort bezoekje bracht aan de Niagara-watervallen. Volgend jaar wil het Stanislas met twee teams wederom deelnemen aan het Nederlands kampioenschap en misschien lukt het dan ook weer om een startbewijs voor het WK te bemachtigen. Heb je interesse in robotica en zit je in klas 3 of 4 en heb je volgend jaar een N-profiel, dan kun je je met motivatiebrief opgeven via ftcscw@verwijder-dit.gmail.com. Er wordt dan binnenkort contact met je opgenomen.

Publicatiedatum: 17 mei 2019