U bezoekt onze website met een verouderde browser, waardoor onze website niet correct wordt weergegeven.
Wij adviseren Internet Explorer 9, 10 of 11 (zonder compatibiliteitsmodus), of een recente versie van Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox, Apple Safari.

Een wereld vol mogelijkheden

NK Robotica First Tech Challenge op het SCW

Afgelopen vrijdag 15 en zaterdag 16 juni is het open NK robotica First Tech Challenge op het Stanislascollege Westplantsoen gehouden. Vrijdagmiddag werd de school overgenomen door 26 teams uit binnen- en buitenland die samen met hun robots gingen strijden voor de Nederlandse titel.

Het was vrijdag al een drukte van jewelste. Naast dat er een heuse arena met twee wedstrijdvelden werd aangelegd en schermen met livestream werden geïnstalleerd, werd er ook keihard aan de robots zelf gewerkt. Veel teams legden de laatste hand aan hun robot en op het oefenveld werden robots nog even goed afgesteld. Daarnaast moesten de robots nog door de jury gekeurd worden. Ondertussen waren er ook doorlopend jurypresentaties. Je wordt namelijk niet alleen beoordeeld op de kwaliteit van je robot, maar het hele proces en alles wat je erbij doet wordt in de beoordeling meegenomen. Het team dat in alle categorieën het beste presteert wint uiteindelijk de Inspire Award.

Het was een gezellige boel en de organisatie achter het NK, STEAMup, had ook aan de inwendige mens gedacht: er werden twee frietkarren het terrein opgereden waar iedereen onder het genot van een patatje even aan iets anders dan aan robots kon denken.

Om 20.00 uur zat dag één erop, maar zaterdag was iedereen heel vroeg alweer aanwezig. Om 10.30 uur begonnen immers de wedstrijden en er is altijd nog wel wat te verbeteren aan de robot.

Ieder team zou vijf wedstrijden spelen en na deze voorrondes zouden de halve finales en de finale nog gespeeld worden. Het Stanislas Tech Team won alle vijf de voorrondes en stond op dat moment tweede in de ranking. De top vier mag dan een alliantie partner kiezen om samen te proberen de finale te halen en wellicht te winnen. Een wedstrijd wordt namelijk altijd met vier robots gespeeld: twee tegen twee. Verder duurt een wedstrijd twee en halve minuut, waarvan de robot de eerste 30 seconden autonoom moet rijden.

Het Stanislas Tech Team koos als alliantie partner Team Space uit Breda. Samen lukte het de halve finale te winnen (3 wedstrijden waarvan je er 2 moet winnen) en ze speelden daarna de finale tegen Autovortex uit Roemenië (zij stonden na de voorrondes eerste in de ranking) en Team Pink uit Den Haag. De finale was spannend en werd gewonnen door Autovortex en Pink.

Hierna volgde de prijsuitreiking. Er zijn allerlei prijzen in verschillende categorieën te winnen, o.a. voor beste design, maar de hoofdprijs is de eerder genoemde Inspire Award, voor het team dat het beste overall heeft gepresteerd.

En wat gebeurde er? Het lukt het Stanislas Tech Team om in eigen huis de hoofdprijs te winnen! Een mooie afsluiter van een zeer geslaagd seizoen van een geweldig team.

Stanislas Tech Team met Wendel, Bram, Brenda, Julia, Max en Tomas, super gedaan! We zijn heel trots op jullie!     Meer foto's

Publicatiedatum: 18 juni 2018