U bezoekt onze website met een verouderde browser, waardoor onze website niet correct wordt weergegeven.
Wij adviseren Internet Explorer 9, 10 of 11 (zonder compatibiliteitsmodus), of een recente versie van Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox, Apple Safari.

Een wereld vol mogelijkheden

Havo 4 in Frankrijk

In de dubbeldekker, samen met vwo 4, vertrokken we naar Rouen, hoofdstad van de regio Normandië. Op het programma: kennismaken met de stad zelf, een actieve dag 'dans la campagne', een bezoek aan de invasiestranden en een afsluitende dag in Parijs.
Het centrum van Rouen is niet heel groot, maar barst wel van de historie: middeleeuwse vakwerkhuizen, veel herinneringen aan Jeanne D'Arc en de beroemde kathedraal. Dwars door de stad stroomt de Seine die deze stad direct met Parijs verbindt.
Na aankomst maandagmiddag liepen we door de stad langs de bekendste gebouwen en de grote klok boven de poort in de rue du Gros-Horloge. Het waaide flink en toen iedereen naar de kathedraal teruggeblazen was, stond de kennismaking met de gastgezinnen op het programma. De leerlingen hebben dit verschillend gewaardeerd. Vast staat dat ze een ervaring hebben opgedaan waaraan ze nog vaak terug zullen denken.
Dinsdagochtend was een super kano-ochtend over het riviertje de Eure, afgesloten op een tobogan (glijbaan) midden in de rivier bij een stroomversnelling waardoor iedereen die droog dacht te blijven toch behoorlijk nat aan de eindstreep kwam. In de middag was een fietsprogramma gepland en eerlijk gezegd was dat de tegenvaller van de week. In plaats van mountainbike's en een uitdagend parcours een ratjetoe aan fietsen, waaronder e-bike's zonder accu (!) en een weinig uitdagend parcours. Jammer.
Woensdag gingen we naar het Memorial van de stad Caen, voor 80% platgebombardeerd in 1944. Ongelofelijk veel informatie over de oorlogen uit de vorige eeuw is daar tentoongesteld. Aansluitend bezochten we met een Engels sprekende gids het American cemetery. Erg indrukwekkend om, zo ver het oog reikte, de velden vol graven met witte kruisen te zien. De trip bij de stranden werd afgesloten bij en in de Duitse bunkers bij het plaatsje Longues-sur-mer. Hoe dichtbij de geschiedenis kun je komen?
Donderdag vertrokken we naar Parijs waar we nog verder de geschiedenis in gedoken zijn door het graf van Napoleon te bezoeken in de indrukwekkende Dôme des Invalides. Vervolgens doken we onder de grond en merkten we dat het best lastig is om met de hele groep tegelijk in te stappen in de metro naar de Notre-Dame en het Centre Pompidou. Daar was eindelijk tijd om te shoppen. Via een enorme wandeling over de Champs-Elysées, waar sommigen de PSG fan shop als doel hadden, kwamen we tenslotte bij de Arc-de -Triomphe uit.
Na een prima diner sloten we de dag en de reis af bij de Eiffeltoren. Wat het begrip Vigipirate inhoudt hebben we daar helemaal begrepen: de veiligheidscontroles zijn streng en duren lang. Vanaf de tweede verdieping wierpen we nog een laatste blik op de lichtstad om vervolgens terug te reizen naar Delft.

Publicatiedatum: 05 juni 2018