BSM 2-daagse

Op donderdag 7 en vrijdag 8 oktober hadden wij het genoegen om met de BSM leerlingen van havo 4 en 5 op survivalkamp te mogen. We begonnen de donderdag met een hoogteparcours en een giant swing bij 2sur5 met een strakblauwe lucht. Met hier en daar wat klamme handjes heeft iedereen het parcours (met of zonder stunts onderweg) afgelegd. Als afsluiting om de laatste 10 minuten vol te maken werd  het spel ‘Beer, zalm, mug’ gespeeld wat voor hilarische taferelen zorgde. Beren die zoemden als een mug en muggen die gromden als een beer.
Na het ochtendprogramma werden de leerlingen in groepjes op de fiets met een puzzeltocht richting het kampterrein gestuurd. De routes verliepen niet voor elk groepje even vlekkeloos (dankzij verkeerde info uit andere groepjes) maar uiteindelijk arriveerden de leerlingen bij het scoutingterrein Bieslandse bos in Pijnacker.
Daar werden de leerlingen aan het werk gezet met wat balken, touwtjes en zeilen. Daar mochten ze hun slaapverblijf van bouwen. De meiden kozen ervoor om 3 lossen tenten te bouwen terwijl de jongens een soort rijtjestent maakten.
Toen de tenten klaar waren was het tijd voor het avondeten. De leerlingen moesten zorgen voor hun eigen vuurtje waar de hamburgers boven ‘gebakken’ (opgewarmd) moesten worden. Dit zorgde voor veel creativiteit en uiteindelijk heerlijke broodjes hamburger.

In de avond, zoals het hoort, werden er wat kampspellen gespeeld waaronder het afleggen van een stormbaan en als hoogtepunt de zangcompetitie rond het kampvuur.
Rond 23.00 uur moesten de leerlingen richting tent, maar……………..om 00.00 uur grote paniek. De tent van de jongens was volledig ingestort. Daar stonden ze dan midden in de nacht, met een temperatuur van rond het vriespunt zonder tent. Wij hebben daar als docenten natuurlijk eerst even een kwartiertje met veel plezier naar staan kijken en hebben ze toen toch maar geholpen om de tent weer op te bouwen. Na nog wat rondspokende leerlingen bij het kampvuur kon rond 03.30 uur toch het bedje opgezocht worden voor een korte en ijskoude nacht.
Op vrijdag begon de dag erg koud en mistig. Maar na het ontbijtje konden we er toch allemaal wel weer tegenaan. Het ochtendprogramma ging van start. Drie groepen met elk zijn eigen MOL moesten 4 opdrachten uitvoeren. Codes onthouden en doorgeven, woorden doorvlaggen met het vlaggenalfabet, puzzels oplossen en vastgebonden aan bomen kleurcodes maken. Bij deze opdrachten konden de leerlingen ‘geld’ verdienen om ‘materiaal’ te kopen bij het vlotbouwen in de middag. Al vrij snel zaten de leerlingen er goed in en hadden velen last van de bekende ‘mindfuck’ van het spel. Tijdens de lunch mochten ze hun Mollen raden en daar bleek er maar 1 (door een gokje) ontmaskerd te worden.
’s Middags alsof het weer ons programma kende was het schitterend weer voor het vlotbouwen en varen. In een half uur tijd moesten de groepen een vlot in elkaar bouwen waar ze met het hele team op konden. Toen alle vlotten te water lagen werd er een voetbal in het water geschoten die door één van de teams aan de kant gebracht moest worden. Dit leverde een hevige en natte strijd op.
Na het vlotbouwen werden de laatste dingen van het kamp opgeruimd en kon iedereen moe maar voldaan naar huis.

Bedankt iedereen voor de hulp op het kamp, wij hebben er van genoten.

Publicatiedatum: 14 oktober 2021