Havo keuze 1: kunst en cultuur in Italië

De reis naar het prachtige Italië wordt per touringcar gemaakt. We bezoeken meerdere plaatsen in de buurt van Florence en Venetië. Het verblijf is op basis van vol pension. De hotels liggen in het mooie Montecatini en Lido di Jesolo met eigen zwembad en uitzicht op strand en zee. Tijdens deze reis ervaar je de cultuur in het algemeen en de beeldende kunst in het bijzonder door veel te zien en zelf te tekenen in deze mooie en boeiende steden. De reis is zeker een must voor leerlingen met tekenen (CKV) in hun examenpakket. Daarnaast is iedereen welkom die bereid is actief mee te tekenen en interesse heeft in kunst en cultuur. Het globale programma ziet er als volgt uit: Florence: Uffizi museum; Duomo; San Marco klooster; Boboli tuinen Venetië: Rialto brug; San Marco; Peggy Gugenheim museum; rondvaart per Vaporetto Wij hopen dat deze reis ook dit jaar weer gezellig en leerzaam zal zijn!
Contactpersonen: dhr A. Damen en T. van Kaam

Havo keuzereis 2: Berlijn

Berlijn is op dit moment één van de meest trendy steden van Europa en dat straalt het ook uit! De stad beleeft op dit moment een bloeiperiode op het gebied van kunst & cultuur, toerisme en politiek. Een greep uit het programma:  een fietstocht langs beroemde historische plaatsen zoals de Alexanderplatz, de Brandenburger Tor, de Potzdamer Platz en natuurlijk langs de overblijfselen van "de Muur"met de Amerikaanse controlepost "Checkpoint Charlie". Ook nemen we een kijkje in de beruchte Stasigevangenis Hohenschönhausen, gaan we naar Potsdam en is er een middag 'a la carte' waarbij je kunt kiezen uit bijv. een bezoek aan het Olympiastadion, een atoomschuilkelder, een boottocht over de Spree of een andere bezienswaardigheid. Je krijgt natuurlijk ook de tijd om in kleine groepjes de stad te bekijken en te winkelen. We reizen per trein naar Berlijn, en in de stad verplaatsen we ons met de "U-Bahn". Het verblijf is bij "gemutliche"gastgezinnen (per tweetal, op loopafstand van de andere gastgezinnen) en 's avonds spreken we met de groep vaak in de stad nog af. Kortom, de Berlijn-reis is een mix van cultuur, geschiedenis en gezelligheid. Auf Wiedersehen in Berlin!
Contactpersoon: dhr.  H. Pieper

Havo keuzereis 3: Schotland

De Schotlandreis is niet zomaar een reis; het is een onvergetelijke ervaring! De nachtboot vanuit Rotterdam Europoort brengt ons naar Hull in het noorden van Engeland. Op de boot is een bioscoop, een disco en een game suite, dus genoeg vermaak. Na een heerlijk nachtje slapen, deinend op de golven, reizen we de volgende ochtend via Newcastle naar Stirling in Schotland waar onze gastgezinnen wonen. Bij deze super gastvrije gastgezinnen, die op verzoek best Haggis willen serveren, zullen we drie nachten slapen en eten. Tijdens ons verblijf brengen we bezoek aan een schitterend kasteel, waar opnames voor de eerste Harry Potter film gemaakt zijn en aan een voetbalstadion in Engeland of Schotland. We maken een bootocht op een Loch (kijk uit voor Nessie!)  en beklimmen een reuzeberg, met schitterend uitzicht. Ook bezoeken we de wereldstad Edinburgh met z'n prachtige kasteel en schilderachtige winkels en bezoeken we een traditionele Schotse dansavond. Tot slot bezoeken we de schilderachtige Engelse stad York.
De reis is een combinatie van cultuur, sport, winkelen en gezelligheid!
Contactpersoon: dhr Hoefnagel