TopAcademie

Praktijkscholen en bedrijven leiden jongeren op voor een baan

Jongeren van de praktijkscholen in de regio Haaglanden krijgen bij de TOPAcademie de kans om een vak te leren op de werkvloer van bedrijven. De praktijkscholen zetten samen met bedrijven en Learn2work vakscholen op waarin zij jongeren opleiden voor een baan in een kansrijke sector. De gemeente Den Haag is opdrachtgever en investeert hiermee in jong talent.

In de komende jaren worden er in totaal zes TOPAcademies opgezet in kansrijke sectoren. Het gaat dan om samenwerkingsverbanden met bedrijven uit de horeca, facilitaire dienstverlenging, techniek en in het groen. In deze sectoren is een groot tekort aan vakmensen. Bedrijven willen daarom graag samenwerken met de praktijkscholen om zo samen hun toekomstige vakmensen op te kunnen leiden.

TOPAcademies vergroot de kansen van leerlingen op de arbeidsmarkt en bij het vinden een baan.

Ook onze leerlingen kunnen mee doen aan één van deze TOPAcademies. Zij krijgen les op de werkvloer en lopen stage in een leermeester-gezelconstructie. Aan het einde van dit traject hebben deze leerlingen verschillende erkende branchecertificaten gehaald en zijn zij zelf ervaren vakmensen geworden.

 

TopAcademie en Stanislas Praktijkonderwijs

Roko en Lorenzo lopen stage bij het Hofhouse (ISS), dit is een soort foodmarket naast het ministerie van buitenlandse zaken waar mensen kunnen lunchen, borrelen en koffie kunnen drinken. De jongens werken daar in de bediening en schenken drankjes in. Het idee is er, om de jongens aan het eind van het jaar zelfstandig een borrel te laten organiseren voor de docenten. Om de jongens nog meer te motiveren, hebben ze op de stage een soort wedstrijd: wie de meeste gemberthee verkoopt krijgt een tosti.
Behalve Roko en Lorenzo lopen nog zes andere leerlingen stage in het gebouw van buitenlandse zaken. Ze werken op de afdeling: keuken, koffiecorner, vergaderservice en restaurant.
Op vrijdag hebben alle leerlingen van de TopAcademie theorieles op school onder leiding van de heer Van Schie.