Wat is TopAcademie Den Haag?

TopAcademie Den Haag

Praktijkscholen en bedrijven leiden jongeren op voor een baan

Jongeren van de praktijkscholen uit de omgeving Den Haag krijgen bij de TOP Academie de kans om een vak te leren op de werkvloer van bedrijven. De praktijkscholen zetten samen met bedrijven en Learn2work vakscholen op waarin zij jongeren opleiden voor een baan in een kansrijke sector. De gemeente Den Haag is opdrachtgever en investeert hiermee in jong talent.

In de komende jaren worden er in totaal 6 TOP Academies opgezet in kansrijke sectoren. Het gaat dan om samenwerkingsverbanden met bedrijven uit de horeca, facilitaire dienstverlenging, techniek en in het groen. In deze sectoren is een groot tekort aan vakmensen. Bedrijven willen daarom graag samenwerken met de praktijkscholen om zo samen hun toekomstige vakmensen op te kunnen leiden.

Leerlingen van De Poort, het Esloo College, het Stanislas College, De Einder, Johan de Witt Scholengroep en het Hofstede College kunnen mee doen aan een van deze TOP Academies. Zij krijgen les op de werkvloer en lopen stage in een leermeester-gezelconstructie. De scholen schrijven samen met bedrijven zoals ISS en Hago Zorg een lesprogramma dat is afgestemd op het bedrijf en de branche.

Aan het einde van dit traject hebben deze leerlingen verschillende erkende branchecertificaten gehaald en zijn zij zelf ervaren vakmensen geworden. Hierdoor hebben zij meer kansen op de arbeidsmarkt en vinden zij makkelijker een baan.

TopAcademie en Stanislas Pro

Roko en Lorenzo lopen stage bij het Hofhouse ( ISS ), dit is een soort food market naast Buitenlandse zaken waar mensen kunnen lunchen, borrelen en koffie kunnen drinken.

De jongens lopen daar in de bediening en maken ook zelf drankjes.

Het idee is er, om de jongens aan het eind van het jaar zelfstandig een borrel te laten organiseren voor de docenten.

Om de jongens nog meer te motiveren, hebben ze op de stage een soort wedstrijd, wie de meeste gember thee verkoopt krijgt een tosti.

Op vrijdag hebben alle leerlingen van de TopAcademie gezamenlijk theorieles bij ons op school onder leiding van de heer van Schie.  Ze krijgen dan theorie en een stukje praktijkles.

Roko en Lorenzo lopen stage bij het Hofhouse de andere 6 in het gebouw van buitenlandse zaken zelf.

Ze werken op de afdeling: keuken, koffiecorner, vergaderservice, restaurant