Welkom bij het Stanislas Praktijkonderwijs

Het Stanislascollege Praktijkonderwijs is een kleine school waar leerlingen en leraren elkaar bij naam kennen. Dit zorgt voor een gezellige sfeer waar je je snel thuis voelt. Omdat we je snel kennen, weten we waar je goed in bent én wat je moeilijk vindt. Zo kunnen we je helpen om het beste uit jezelf te halen want, ‘Talent ben je zelf’!

Bekijk deze korte film over onze school

Dit leer je bij ons

Op onze school krijg je praktijkvakken zoals techniek en dier & groen en theorievakken zoals Nederlands en rekenen. Ook is er veel aandacht voor sociale vaardigheden en zelfstandigheid. Je krijgt les over verstandig omgaan met geld en hoe je je huis schoonmaakt. Dit helpt je als je later op jezelf woont en voor jezelf moet zorgen.
Na het behalen van je diploma ga je werken, werken en leren tegelijk of leren op het mbo.  Na je diploma blijven we je nog even volgen en ondersteunen. Dat hoort bij onze nazorg. 

Dit maakt onze school bijzonder

Wij hebben ons eigen leerwerkcentrum
Naast de school hebben wij ons eigen leerwerk-centrum. Daar ga je aan de slag in de winkel, het productiecentrum, de fietsenmaker, de afdeling houtbewerking en de autopoetscentrale. Alle afdelingen zijn echt in bedrijf. Buurtbewoners komen regelmatig een kijkje nemen in de winkel of een fiets laten maken. Ook regionale bedrijven zoeken steeds vaker de samenwerking met ons op.
Zo leer je deze vakgebieden nog beter kennen en ga je extra goed voorbereid de toekomst tegemoet. 

Branchegerichte cursussen
Vanaf het vierde leerjaar kun je cursussen doen op de gebieden: EHBO, horeca, groen, techniek, auto-cleaning, heftruck, hulp in de groot huishouding en schilderen. Zo haal je nóg meer uit je opleiding. Deze cursussen vinden plaats in de school en in ons eigen leerwerkcentrum naast de school. 

Entree-opleiding
In het vierde jaar start je met het Entreeprogramma.  Deze opleiding bieden wij aan zodat je ook een mbo niveau 1-diploma kunt halen op onze school. 

TOPAcademie
Op onze school bieden we jou extra kansen met de TopAcademie. Via de TopAcademie kun je een vak leren in de vakgebieden horeca, facilitaire dienstverlenging, techniek en groen. In deze sectoren is een groot tekort aan vakmensen. Dit vergroot je kansen op een baan.
Je krijgt les op de werkvloer van een echt bedrijf en loopt stage. Aan het einde van dit traject heb je verschillende branchecertificaten gehaald ben jij zelf een ervaren vakman of -vrouw geworden. TopAcademie is een samenwerking van scholen, bedrijven en de gemeente met als doel om jong talent op te leiden naar een succesvolle toekomst.

Begeleiding die jou vooruit helpt

Als je ergens over wilt praten, kun je altijd terecht bij je mentor. Dat geldt ook voor je ouders/verzorgers. Je mentor overlegt regelmatig met de andere docenten die les aan je geven. Zo is hij/zij altijd goed op de hoogte van hoe het met je gaat. 
Drie keer per jaar heb je met ouder(s)/verzorger(s) een gesprek met je mentor. Tijdens dit gesprek wordt besproken hoe het met je gaat, wat je nodig hebt om goed te kunnen presteren en waar je de komende tijd aan gaat werken (leerdoelen).

Vertrouwen in jezelf
Wij vinden het belangrijk dat, als je onze school verlaat, je goede sociale vaardigheden én een goed vertrouwen in jezelf hebt. Van leerjaar 1 tot en met leerjaar 3 krijg je daarom de kanjertraining. Dit is een erkend anti-pestprogramma. In leerjaar vier en vijf krijg je een sollicitatie-training. Dit helpt je als je straks op zoek gaat naar een baan.

Vakken in de onderbouw

In de onderbouw krijg je de volgende vakken:

 • techniek / beeldende vorming
 • zorg en welzijn
 • handel en administratie
 • dier en groen
 • koken
 • mentorlessen en Kanjertraining
 • gymnastiek
 • AVO: vakken: taal, rekenen, cultuur en maatschappij, Engels
 • muziek
 • informatie en computerles (ICT)
 • woonhuis
 • culturele kunstzinnige vorming (CKV)
 • burgerschap
 • talentlessen

>>  Klik hier voor meer uitleg over de vakken

Bovenbouw: leerjaar 3, 4 en 5

In het derde leerjaar loop je stage in drie verschillende branches. Aan het eind van het derde leerjaar volgen er gesprekken met jou en de stagebegeleider en wordt besproken welke route in het volgend schooljaar gevolgd zal worden. Je ouders/verzorgers zijn bij dit gesprek ook aanwezig. In het vierde en vijfde leerjaar loop je veel stage. Daarnaast kun je op school diverse branchegerichte opleidingen volgen.