U bezoekt onze website met een verouderde browser, waardoor onze website niet correct wordt weergegeven.
Wij adviseren Internet Explorer 9, 10 of 11 (zonder compatibiliteitsmodus), of een recente versie van Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox, Apple Safari.

Bovenbouw havo vwo: Tweede fase

Als je de eerste drie jaar van het havo of het vwo met succes hebt doorlopen, kom je in de tweede fase terecht. In deze fase word je wat meer losgelaten om je voor te bereiden op je studie op het hbo of de universiteit. Zo heb je vijf toetsweken in het jaar en zul je buiten die toetsweken om nauwelijks toetsen opkrijgen. Hierdoor zul je nog beter moeten plannen dan in de onderbouw.

Zelfstandig werken

In de bovenbouw van het vwo verwachten wij dat je verantwoordelijkheid neemt voor je studie. Naast klassikale lessen bieden we vanaf klas 4 elke dag een blok van 90 minuten keuzewerktijd aan. Tijdens de keuzewerktijduren kies je zelf waaraan je wilt werken. Je kunt zelf aan de slag gaan, samenwerken, in stilte werken of vragen stellen aan één van de vakdocenten. Als je je tijd goed benut, hoef je thuis niet veel te doen.

Mentorlessen

In de mentorlessen besteden we aandacht aan aspecten van het zelfstandig leren. Je leert bijvoorbeeld een slimme planning te maken. Je mentor houdt ook je vorderingen in de gaten.

Keuze van het profiel

Aan het eind van de derde klas kies je een bepaalde richting of "profiel".

Er zijn vier profielen:

  • Cultuur en maatschappij (talen en geschiedenis)
  • Economie en maatschappij (economische vakken, management)
  • Natuur en gezondheid (gericht op medische en aanverwante beroepen)
  • Natuur en techniek (wiskunde, natuurkunde en scheikunde)

Bij een profiel horen bepaalde "profielvakken". Daarnaast zijn er ook verplichte vakken: alle leerlingen op de havo en het vwo volgen Nederlands, Engels, maatschappijleer, lichamelijke opvoeding, culturele en kunstzinnige vorming en levensbeschouwing.

Op het vwo moet je bovendien een tweede moderne vreemde taal kiezen. Daarnaast volgen de gymnasiasten één klassieke taal. Naast de verplichte vakken en profielvakken kies je een examenvak naar keuze.