U bezoekt onze website met een verouderde browser, waardoor onze website niet correct wordt weergegeven.
Wij adviseren Internet Explorer 9, 10 of 11 (zonder compatibiliteitsmodus), of een recente versie van Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox, Apple Safari.

Toekomstige raketgeleerden van CanSat-team Project Beta pakken goud!

Afgelopen dinsdag was de finale van de Nederlandse CanSat competitie. De tien overgebleven teams streden voor de eer om Nederland te mogen vertegenwoordigen in de Europese competitie in Bologna tussen 24 en 28 juni. Na een korte presentatie van slechts vijf minuten moesten de teams proberen de jury te overtuigen waarom hun kleine satelliet de beste is. Project Beta bleek tot de top drie te behoren en tot hun grote vreugde werden ze zelfs tot winnaar uitgeroepen.

Hoe zat het ook alweer?

Bij de Nederlandse, en na de finale in NEMO Amsterdam, Europese finale, is het de bedoeling dat teams van maximaal zes middelbare scholieren een satelliet maken met de afmetingen van een colablikje van 33 cl. Deze CanSat moet vervolgens tijdens een val van één kilometer hoogte, na een korte vlucht met een raket, een primaire en secundaire missie uitvoeren. De primaire missie houdt het meten en doorsturen van de luchtdruk en luchttemperatuur in. De secundaire missie mag ieder team zelf verzinnen. De missie kan niet gek genoeg zijn, maar er zijn wel enkele regels waar je rekening mee moet houden: Er mogen geen pyrotechnieken of licht ontvlambare materialen gebruikt worden. Geen vliegende stormram met vlammenwerper dus, helaas.

Rens, Jesse, Tim en Niels uit VWO 6 waren vorig jaar als MATS tweede geworden in de competitie. En het team was, na het omgedoopt te hebben tot Project Beta, dus extra vastberaden de eerste plaats te behalen om Nederland te mogen vertegenwoordigen bij de Europese finale in Italië deze zomer. De satelliet van team MATS had vorig jaar als secundaire missie dat deze als eerste goedkope verkenner van onbekende planeten kon optreden. De satelliet bevatte een paraglider, camera en verscheidene sensors als een CO2-en UV-sensor. Na de landelijke finale vorig jaar werd direct een plan gemaakt voor het jaar daarna. Het plan had uiteindelijk de volgende vorm gekregen: de satelliet van team Project Beta zou twee nog kleinere satellietjes, zogeheten ‘BabyCans’, wegschieten door middel van een veersysteem uit de al zeer kleine ‘MotherCan.’ Alle drie meten vervolgens onder andere de concentratie CO2 in de lucht, de gps-positie, de luchtvochtigheid, de snelheid, de oriëntatie, het magnetisch veld, de luchtvochtigheid en het batterijvoltage. Al deze data worden tijdens de vlucht naar twee grondstations verstuurd. Ook worden de data opgeslagen in de CanSat zelf. Deze kan dan na de vlucht ook verzameld worden. Alle verzamelde data worden vervolgens geanalyseerd en een conclusie wordt gepresenteerd aan een jury in het NEMO Amsterdam. De winnaar wordt bepaald aan de hand van de outreach, originaliteit, haalbaarheid en succes van de secundaire missie en de efficiëntie van het team. Anders gezegd, het team wat het het best zou doen voor Nederland bij de Europese competitie, wint.

Tegenslag

Er was echter een klein probleempje: Bij de lanceerdag op 29 maart explodeerde de raket die het blikje van de heren naar een kilometer hoogte moest brengen. Maar door de sterke structuur van de Cans hebben alleen de buitenste huls van de en één chip van de MotherCan het niet overleefd. Om toch het geavanceerde systeem te kunnen testen en presenteren werden de Cans binnen een dag gerepareerd en alternatieve tests bedacht en uitgevoerd. Alle benodigde data werden verzameld en aan de hand daarvan kon veilig geconcludeerd worden dat alles werkte zoals het hoorde.

De presentatie in NEMO

In de ochtend werden de Cans gereed gemaakt voor de presentatie en nog een laatste keer gerepeteerd. Rond 12 uur vertrok team Project Beta met aanhang van familie naar NEMO Amsterdam. De aankomend raketgeleerden mochten als zevende team presenteren en de zenuwen werden een steeds zwaardere last. De jury bestond namelijk uit enkele zeer belangrijke mensen met belangen in de ruimtevaart (NSO, Airbus, Defensie etc). De presentatie ging erg gelukkig erg goed, de CanSat weigerde echter tijdens de demo te presteren, de explosie op de lanceerdag had een servomotor te zwaar beschadigd. Gelukkig waren er tijdens eerdere tests filmpjes gemaakt, en kon het systeem toch gedemonstreerd worden. De jury was erg onder de indruk toen Project Bèta vertelde dat eigenlijk alles zelf ontworpen was. De elektronica, software, structuur, antennes, outreach… echt alles. De SPAICS uit Amsterdam en SCOP3R waren zeer sterke tegenstanders en alle drie werden naar voren geroepen toen de top drie werd opgenoemd. Toch kan er maar één winnaar zijn… Na een countdown kwam er groot op het doek in de zaal ‘Project Beta’ te staan en het juichen begon (en hield nog een tijdje aan).

En nu?

Team Project Beta zal nu eerst proberen extra sponsors te verzamelen om upgrades en de reis naar Italië te kunnen bekostigen. Vervolgens zullen de upgrades uitgevoerd worden en de systemen weer optimaal getest worden. Echter, alle vier de leden zitten in hun examenjaar en ook het halen van examens schijnt erg belangrijk te zijn. Ook aan school zal dus nog wat tijd besteed moeten worden, maar de leden zien de examens wel zitten en hebben voornamelijk veel zin in de Europese competitie.

Tussen 24 en 28 juni zullen in Bologna teams van onder andere Oostenrijk, België, Tsjechië, Denemarken, Duitsland, Griekenland, Ierland, Italië, Scandinavië (Finland-Zweden-Noorwegen), Portugal, Polen, Roemenië, Nederland, Spanje, het VK en Malta hun CanSat nogmaals mogen lanceren en de resultaten presenteren aan een internationale jury van onder andere de heuse ESA. “Op naar de winst!”

Zou u het team willen sponsoren of bent u simpelweg benieuwd hoe het team het verder af zal gaan? Volg hen dan op Instagram en/of Facebook via @project.beta.scp. Voor contact over eventuele sponsoring van het project, stuur een DM via Social Media of een mailtje naar projectbetascp019@verwijder-dit.gmail.com.

Publicatiedatum: 17 april 2019