Excursies Jet-net

Als onderdeel van ons lidmaatschap van het jongeren en technologie netwerk JET-net gaan we regelmatig op excursie. Hieronder staan enkele voorbeelden van excursies. 

Bezoek Jet-Net Career Day bij TU Delft

'Wat is nu eigenlijk de praktische toepasbaarheid van hetgeen we bij NLT leren?' Dat is de vraag die centraal stond bij het bezoek van onze havo 4-leerlingen aan de TU Delft van vanmorgen. De leerlingen maakten kennis met technologie en de innovatieve bedrijven die hierachter schuilen. 
Die bedrijven lieten de leerlingen in hun bedrijfsstands zien wat de werkzaamheden, technologieën en de verschillende beroepen binnen hun bedrijf inhouden. Daarnaast werden workshops georganiseerd, waarbij de leerlingen een indruk kregen wat het inhoudt om bij zo'n bedrijf te werken. 

Bèta-leerlingen nemen kijkje in de keuken bij Shell

Op woensdag 30 maart  waren onze 5 havo-leerlingen op bezoek bij één van de grootste olieraffinaderijen, die van Shell in Pernis. Het bezoek aan onze Jet-Net partner was in drie onderdelen verdeeld. We begonnen met een rondrit over het imposante terrein dat plaats biedt aan meer dan 160.000 kilometer aan pijpleidingen, schoorstenen die hoger zijn dan de Euromast en ovens met een inhoud van hele huizen.
Vervolgens werden de leerlingen bijgepraat door twee jonge ingenieurs die hen een inkijkje gaven in hun dagelijkse werkzaamheden in Pernis. Één van hun belangrijkste boodschappen was dat bij Shell de veiligheid erg serieus wordt genomen.

Ten slotte werden de leerlingen uitgedaagd om in de rol van het management te kruipen voor wat betreft een strategisch vraagstuk: moet er geïnvesteerd worden in Superbenz benzine of Greenpower? Het verschil tussen de twee is dat de eerste soort minder investeringen nodig heeft, meer afval geeft en veiliger is in productie en opslag, terwijl de tweede soort schoner is in productie en gebruik, maar duurder en minder veilig in productie is.

De leerlingen uit groepje negen (zie foto) gaf de beste presentatie en kreeg als beloning een autootje dat rijdt op zout water: schoon, veilig en duurzaam.

5 vwo-leerlingen met een technisch profiel bezoeken Jet-Net Career Day

In het kader van het Jet-Net programma vertrokken onze leerlingen uit 5 vwo op woensdag 23 november in alle vroegte richting Alkmaar. Daar startte namelijk om 9.00 uur 's morgens de Jet-Net Career Day. Deze dag stond in het teken van een kennismaking met beroepen in de techniek. Dat gebeurde middels presentaties door professionals en onderwijsinstellingen, maar gelukkig moesten de leerlingen ook van alles doen, zodat er sprake was van een afwisselend programma.

De leerlingen maakten in vier rondes kennis met bedrijven, universiteiten en hogescholen, die allen lieten zien welke rol kennis en technologie in hun werkomgeving spelen. Daarnaast werd kennisgemaakt met specifieke werknemers die uitlegden wat de toekomstperspectieven voor leerlingen zijn. Deze reis werd vooral mogelijk gemaakt door Shell, onze schoolpartner in het Jet-Net netwerk.