U bezoekt onze website met een verouderde browser, waardoor onze website niet correct wordt weergegeven.
Wij adviseren Internet Explorer 9, 10 of 11 (zonder compatibiliteitsmodus), of een recente versie van Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox, Apple Safari.

Team MATS gaat als een raket

5 vwo'ers plaatsen zich voor landelijke finale

Het feit dat Jesse, Rens , Tim en Niels uit 5 vwo een kleine satelliet gemaakt hebben, klinkt misschien raar, maar het is precies wat ze gedaan hebben. Zij hebben met behulp van hun sponsors Tennistops, vandenBergRoseS, Telstar, natuurlijk het Stanislascollege, mogelijk zelfs nog Airbus en ook de eigen families, een weersatelliet gemaakt ter grootte van een colablikje (33cl). Op woensdag 28 maart was het dan, na zeven maanden hard werken, eindelijk zover... Hij werd gelanceerd door een raket.

Waarom en hoe?

Het project begon door een gedeelde hobby en passie voor de ruimtevaart en de mensheid haar pogingen om zover mogelijk te komen. Zo worden alle lanceringen van SpaceX nauwkeurig gevolgd. Op een gegeven moment kwam de natuurkundelerares met het CanSat-project aanzetten, waarmee het team gelijk enthousiast aan de slag ging. Doel van de wedstrijd? Een weersatelliet maken die tijdens een val van één kilometer hoogte standaardmetingen als luchtdruk, snelheid en luchtvochtigheid meet en doorstuurt en ook een zelfverzonnen secundaire missie uitvoert. De satelliet genaamd MATS, naar de figuur in alle natuurkundetoetsen, zou een bestuurbare parachute krijgen. Hierdoor zou MATS een gecontroleerd patroon kunnen vliegen en op deze manier relatief goedkoop een kaart in elkaar kunnen  zetten van een te verkennen planeet door middel van foto’s of video-opnamen. Ook werd een UV-en CO2-meter toegevoegd om de leefbaarheid te meten.

De samenwerking tijdens het maken van MATS verliep erg soepel, er was dan ook een duidelijke taakverdeling: Jesse regelde de elektronica, Rens de software, Tim de parachute en hulpbouwer en Niels de outreach en antenne. Het noodlot sloeg echter vier dagen voor de lancering toe: de hoofdcomputer begaf het. De antenne bleek een te klein bereik te hebben en de parachute te groot (voorwaarde voor de wedstrijd was dat de CanSat binnen 90 seconden weer op de grond staat). In die paar dagen is letterlijk dag en nacht gewerkt om alles weer te laten werken en uiteindelijk is het ze gelukt een vervanger te maken.

De lancering

Op woensdag 28 maart was het dan zover, om 7:45 was team MATS aanwezig op het militaire terrein van ASK in ’t Harde. Kort na aankomst werd het team benaderd door een cameraploeg van de VPRO, die hen de avond van tevoren nog wat vragen gesteld had voor hun nieuwe serie Kosmos, die volgend voorjaar op tv te zien zal zijn. De cameraploeg vroeg of zij hen gedurende de dag mochten volgen voor opnamen en vragen, waar natuurlijk geen ‘nee’ tegen werd gezegd. Zodoende  werd team MATS constant door een cameraman gevolgd. Een leuke, maar ook wel aparte ervaring.

Na de controles werd iedereen verteld dat tijdens een lancering iedereen staand moest kijken naar de raket, aangezien de raket in het ergste geval naar de toeschouwers kon toebuigen en een gevaarlijk projectiel vormen. MATS zat in de tweede raket en de lancering was prachtig, er werd alleen geen data ontvangen! Gelukkig waren er ook andere teams die niks ontvingen en mochten de teams die hun CanSat in vijf minuten weer ‘flight ready’ konden maken in een reserveraket nog een poging wagen. Toen werd snel een aanpassing gemaakt aan de antenne en de parachute opnieuw klaargemaakt. En ja hoor! Tijdens vlucht twee werden er wel 25 meetpunten ontvangen! ‘Echt geweldig dat na al die tijd je project ziet werken, echt geweldig.’

Wat nog te doen?

Nu de resultaten binnen zijn, moeten ze geanalyseerd worden en aan het ‘final report’ worden toegevoegd, dat 16 april moet worden ingeleverd. Precies een week later wordt nog een presentatie gegeven in NEMO Amsterdam met uitleg over het project en de geanalyseerde data. Dan wordt ook de winnaar van de wedstrijd, die voor Nederland verder gaat in de Europese wedstrijd op de Azoren, waar nog een lancering zal plaatsvinden, bekendgemaakt. Bovendien wordt nu met Airbus besproken of het team van het Stanislascollege Pijnacker een presentatie voor hen mag geven!

Op de hoogte blijven

Mocht u nog geïnteresseerd zijn in het verdere verloop van de wedstrijd en hoe team MATS van Pijnacker er voor staat, dan kunt u hen volgen op de volgende Sociale Media: Instagram = @mats1cansat, Facebook = Mats Pijnacker CanSat en de site mats1.nl.

Publicatiedatum: 05 april 2018