Leerlingen bouwen een duurzaam tiny house

Vandaag vond op het Stanislas Krakeelpolderweg de feestelijke start van de bouw van twee tiny houses plaats. Wethouder Lennart Harpe legde de eerste steen. De realisatie van de twee tiny houses maakt onderdeel uit van het initiatief Smart Makers Delft.

Directeur van Stanislas Krakeelpolderweg, Rowdy Lagraauw is trots dat zijn leerlingen een echt tiny house kunnen gaan bouwen, waarin aandacht is voor duurzame oplossingen. “Met reële opdrachten - zoals de bouw van een tiny house - kunnen wij het onderwijs nog beter laten aansluiten op de praktijk. Dit is een absolute meerwaarde voor de leerlingen. Bovendien haken we zoveel mogelijk in op de trend om duurzaam te bouwen. Zo krijgt één van de huizen zonnepanelen en het andere huis een sedumdak.”

In de toekomst gaat Smart Makers Delft werken met  reële opdrachten voor leerlingen vanuit het bedrijfsleven: : “Het is toch geweldig als leerlingen het metselen kunnen oefenen met een echte metselaar. Iemand die zijn hele leven metselt, kan de lessen over metselen op een mooie manier verrijken. Leerlingen leren dan nóg meer!”, aldus Rowdy Lagraauw.

Smart Makers Delft is een initiatief van het Stanislas Krakeelpolderweg, ROC Mondriaan, de gemeente en straks ook het bedrijfsleven. Het vmbo en mbo willen een doorlopende leerlijn ontwikkelen. Er is een grote vraag naar technische talenten op de arbeidsmarkt. Daarnaast krijgt het toepassen van kennis en innovatie door het maken van prototypes en het testen een volwaardige plek in Delft.

De betrokkenheid van het bedrijfsleven is erg belangrijk, aldus wethouder Lennart Harpe: “Delft - dé stad voor innovatie en techniek - moet een plek zijn waar niet alleen innovaties worden bedacht, maar waar ze ook ontwikkeld, geprobeerd en gemaakt worden.  Tegelijkertijd gaat de ontwikkeling in de techniek razendsnel. De samenwerking tussen opleidingen en het bedrijfsleven zorgt voor een optimale aansluiting op het werkveld. Het bedrijfsleven staat te springen om techniektalenten, dus leerlingen kunnen hier straks een goede baan in vinden.”

Publicatiedatum: 12 mei 2021