We leren je deze kernwaarden in lessen en tijdens daltonuren. In het rooster staan minimaal vier daltonuren per week. Je maakt voor deze lessen zelf een keuze voor een vak waar je naar toe gaat. Dit doe je door je in de week ervoor in te schrijven voor deze daltonuren. Heb je bijvoorbeeld vragen over de stof voor een toets van aardrijkskunde, dan kies je natuurlijk voor een daltonuur bij een docent aardrijkskunde. Heb je die vragen niet, dan kun je dus kiezen voor een ander vak. Op deze manier kun je zelf regelen dat je tijdens deze lesuren naar de vakken gaat waar je extra uitleg voor kunt gebruiken.
Tijdens de daltonuren wordt er ook extra ondersteuning gegeven voor bijvoorbeeld taal of rekenen. Heb je dit nodig, dan word je tijdens een daltonuur geplaatst bij deze extra ondersteuning. Leerlingen die geen ondersteuning of extra vaklessen nodig hebben, kunnen tijdens daltonuren ook kiezen voor zelfstandig werken of verbreding of verdieping van een vak. Zo kun je bijvoorbeeld inschrijven voor proefjes natuurkunde, schrijfles of fotografie. Elk jaar kan het aanbod van de daltonuren voor verbreding of verdieping anders zijn.
Begeleiding
Natuurlijk gaan we je dit leren als je bij ons op school komt. De docenten helpen je hierbij en ook de mentor speelt een belangrijke rol. Je mentor is degene die je het beste kent en samen met jou en je ouders de voortgang bespreekt en in de gaten houdt. De mentor is één van je docenten die een vak geeft en die je studieles en mentorles geeft. In de studieles leer je meer over het aanpakken van het studeren. Hoe gebruik je je agenda, hoe leer je woordjes Frans, hoe maak je een samenvatting en wat is een periodeplanner? Al deze vragen worden beantwoord in de studieles. In de mentorles bespreek je met de mentor de algemene gang van zaken op school en de bijzonderheden zoals de sportdag, het kamp, de kerstviering en de toetsweken. Je leert in deze lessen omgaan met je Chromebook en de computervaardigheden en er is ook aandacht voor de omgang met elkaar.
Hulpmiddelen
Op een school gebruik je diverse hulpmiddelen om goed te kunnen werken. Dit zijn natuurlijk je boeken en schriften voor de vakken die je krijgt. Daarnaast krijg je ook een Chromebook van de school in bruikleen. Een Chromebook is een kleine laptop die je thuis en op school gebruikt voor het maken van de opdrachten voor de vakken. Naast dit Chromebook gebruik je voor het daltononderwijs ook de periodeplanners en een daltonagenda, deze krijg je ook beide van school. In de periodeplanners staat voor elk vak voor elke periode wat de stof is die je gaat leren en welke opdracht je daarvoor moet maken en leren. Je kunt in deze periodeplanners ook zien wanneer je toetsen hebt. In de agenda leer je de stof uit de periodeplanners in te vullen en goed in te plannen.
Daltononderwijs: toekomstgericht onderwijs op een leuke, kleinschalige school, ook voor jou!