Begeleidende vakken
Eén van de middelen om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen zijn de begeleidende vakken. In deze vakken wordt onder andere aandacht besteed aan studievaardigheden, normen en waarden en sociale vaardigheden. Tevens wordt het groepsbesef ontwikkeld; het met respect naar elkaars meningen luisteren en er naar handelen. In wisselende groepssamenstellingen worden opdrachten uitgevoerd zoals: verslagen maken, puzzeltochten maken en lopen, musea bezoeken, buurtonderzoeken houden en natuurlijk het presenteren van bevindingen.
Leren leren
De leerlingen in leerjaar 1 en 2 krijgen een denktraining. Deze training is gebaseerd op het verbeteren van (meta-) cognitieve vaardigheden, het leren leren. Denkstimulering heeft ook te maken met gedrag en motivatie. In het planboek staan strategieën omschreven die helpen bij verchillende vaardigheden.
Versterkt taal en rekenen & remedial teaching
Taal en rekenen komen in heel veel vakken terug. Daarom zijn goede taal- en rekenvaardigheden belangrijk. Een belangrijke taak van de remedial teacher is het signaleren en begeleiden van leerlingen bij lees- en reken- problemen en dyslexie. Dit kan individueel of in kleinegroepen. Naast het leren omgaan met specifieke hulpprogramma's, worden er metacognitieve strategieënaangeleerd en krijgen leerlingen hulp in planning en organisatie.
Bij leerlingen met een grote leerachterstand op het gebied van spelling en lezen wordt een dyslexietest afgenomen. Indien nodig, wordt professionele hulp van buiten de school geadviseerd. De school ervaart dat leerlingen door de extra hulp zelfverzekerder worden en beter scoren in alle vakken.
Decanaat
De decaan begeleidt en adviseert de leerlingen en hun ouders/verzorgers bij de keuze van een beroepsrichting bij de overgang naar de bovenbouw en bij de keuze voor een beroepsrichting en studie. Naast persoonlijke begeleiding van de leerling wordt ook advies gegeven aan docenten en ouders/verzorgers.
> De decaan is mw. Van der Deijl.