De M5-methode tegen pesten

Elke dag zetten wij ons in voor een prettige sfeer waarin jij, je klasgenoten en medewerkers zich veilig en geaccepteerd voelen. Wij hopen dat iedereen hier een steentje aan bijdraagt. 
Pesten, discriminatie, seksuele intimidatie en geweld zijn in onze school onaanvaardbaar. 

Wij zijn in het bezit van het VRIS-certificaat. VRIS staat voor Veiligheid Rond en In de School.
Om pesten te voorkomen en tegen te gaan maken we gebruik van de M5 methode. Op de homepage van onze website staat linksonder een meldknop. 
Bovendien is er een pestprotocol.

Vormen van pestgedrag

Gewoon pesten
Uitschelden, een bijnaam geven, schoppen en slaan, bedreigen en gemeen roddelen.

Digitaal pesten
Anonieme berichten versturen via msn en sms, schelden, roddelen, bedreigen, foto's en filmpjes van mobieltjes en webcams op internet plaatsen, priv√©gegevens op een site plaatsen, wachtwoorden en credits stelen en misbruiken, haatprofielen aanmaken, virussen sturen, happy slapping en het versturen van een e-mail bom.

Wat kan een leerling doen als hij/zij gepest wordt?

Als een leerling gepest wordt, is het heel belangrijk dat hij/zij erover praat. De leerling kan naar de mentor of een docent. Ook is het belangrijk dat de leerling het thuis vertelt. Digitaal pesten gebeurt meestal niet op school, maar het heeft soms wel met school te maken. De dader en het slachtoffer zitten bij elkaar op school of zelfs bij elkaar in de klas. De docent, de mentor en de leerlingbegeleider kunnen leerlingen helpen. Praat erover! Er kan dan aan een oplossing gewerkt worden. 

Leerlingen die niet gepest worden of zelf niet pesten zijn heel belangrijk. Deze leerlingen kunnen helpen voorkomen dat er gepest wordt of kunnen het slachtoffer helpen. Kom voor elkaar op! 

Ook een bezoekje aan www.pestweb.nl is de moeite meer dan waard. 

Pestprotocol Stanislascollege Rijswijk