Home > Scholen > Westplantsoen - Delft

LaptopProjectWeek

30 mei 2014
In de reizenweek was er voor de leerlingen van beide laptopbrugklassen een bijzonder project. Zij kropen in de huid van een moderne docent door voor drie vakken digitaal lesmateriaal te maken. Dat is niet zo simpel als het lijkt, want om een ander iets te kunnen leren, moet je zelf heel veel van het onderwerp weten. Dus werd er eerst gezocht naar informatie, natuurlijk op internet, maar ook in boeken. Vervolgens moest er gekozen worden voor een tool, een programma, waarmee het onderwerp gepresenteerd kon worden. Het resultaat is een indrukwekkende hoeveelheid computerlessen die getest is door klasgenoten. En om te zien of de lesstof duidelijk genoeg is overgekomen, is aan elke les een test toegevoegd in de vorm van onder andere een quiz, goed/fout zinnen of een puzzel. Tenslotte beschreven de leerlingen hun bevindingen in een blog. Er is heel fanatiek gewerkt. Dat er een prijs te verdienen was, werkte natuurlijk motiverend. Een leerling zei na afloop: "Deze manier van werken is heel erg leuk! Veel leuker dan alleen maar in de klas zitten en doen wat de docent zegt. Nu mag je zelf kiezen en zelf aan de slag. En je leert er veel van!"


Groot succes op Athenespelen in Groningen

30 mei 2014
In het sterk bezette en grootste schoolsporttoernooi van Nederland – de Athenespelen in Groningen - heeft het SCW een zeer goede prestatie geleverd: in het eindklassement eindigde onze school als 5e van de 32 deelnemende scholen. Dit is een bijzondere prestatie want onze school heeft alleen met 4e klassers deelgenomen (de 5e klassers waren nog op reis). Er wordt in verschillende sporten strijd geleverd: voetbal voor jongens en meisjes, volleybal, basketbal, tennis, tafeltennis, squash, atletiek, klimmen en zwemmen. Elke school levert een team van 36 sporters die uitkomen in de verschillende sporten, in het totaal zo’n 1000 sporters.
Woensdagochtend 21 mei 10.30, na de openingsceremonie, begonnen de eerste wedstrijden. Onze teams konden goed mee komen. Na de eerste schifting mochten de meeste teams verder in een poule met de beste 16 scholen. Aan het eind van de dag hadden een aantal teams uitzicht op een top 8 klassering. Na het avondeten volgde een zwemestafette, gevolgd door een feest in het centrum van Groningen. Na het feest kwam van slapen kwam natuurlijk weinig terecht in een overvolle sporthal.
Om 7.00 uur snel alle bagage weer opruimen. Om 9.00 uur begonnen de wedstrijden weer. Tot 14.00 uur werden de beslissende punten binnengesleept. Daarna een afsluitende estafette, een slotceremonie met spetterende dansacts en de prijsuitreiking.  Toen bleek dat we vlak achter de top drie op de vijfde plek stonden: een superprestatie, te danken aan de inzet van het hele team. Op bijna alle disciplines scoorden we bovengemiddeld. Chapeau voor de jongens die zonder enige ervaring meededen aan de zwemestafette en de volleybalmeiden zich goed hebben geweerd. Een mooie prestatie van het tennisduo, dat goed op dreef kwam en beste werd van de rest. De voetbaljongens lieten de koppen niet hangen na onterecht verloren wedstrijden. Een verrassende prestatie van onze klimmer die bijna zonder ervaring een 12e plek veroverde. Het atletiekduo had een prima 12e plek. Ook bij het squashen ging het boven verwachting goed met een 8ste plaats. De voetbalmeiden hebben gevochten als leeuwinnen en grepen uiteindelijk net naast de kruisfinales, maar hadden een prachtige 5e plaats. De basketbaljongens lagen lang op koers voor een topklassering, maar moesten de sterspeler in de laatste duels missen. De vierde plek was dus hartstikke goed. Onze sterspeler Chris van Dijk werd tweede in de tafeltenniscompetitie. In de finale tegen een van de topspelers van de jeugd in Nederland moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen in zijn medefinalist.
Al deze afzonderlijke prestaties hebben ervoor gezorgd dat we in het “over all” klassement op de vijfde plaats zijn geëindigd. Daar mogen we als team en als school heel trots op zijn. Iedereen bedankt voor zijn/haar inzet en wie weet tot een volgende keer.


Italiëreis 5 Atheneum

26 mei 2014
Twaalf dagen lang is heel 5 Atheneum op reis geweest naar Italië, naar Arco bij het Gardameer om precies te zijn. Afwisselend werd de cultuur beleefd door bezoeken aan mooie steden als Mantova, Verona en Venetië, en werd er aan sport voor bikkels gedaan, zoals cayoning, mountainbiken en raften. Een ideale combinatie, in ieder geval genoeg om alle deelnemers grondig uit te putten. Daarnaast was de sfeer ideaal. Geen wanklank, alleen de bussen vertoonden een sterke neiging om er de brui aan te geven, maar dat werd meestal soepel opgelost. Er is een hoop heimwee naar Italië op het Westplantsoen!  Meer foto's


Alle reizigers weer terug

26 mei 2014
Met de terugkeer van de leerlingen van 5 gymnasium van hun Griekenlandreis afgelopen zaterdag, zijn alle reizigers van 5 Vwo en 4 Havo weer terug in Delft. Met trips naar Schotland, Spanje, Italië, Frankrijk, Duitsland en Griekenland was het weer een reislustig jaar. Binnenkort meer over deze reizen.Delftse Zomerspelen: Onze Spelen

17 april 2014
Dit Olympisch jaar organiseert Stichting Onze Spelen samen met sportverenigingen uit Delft, de Delftse Zomerspelen: Onze Spelen. Dit is een nieuw sportevenement, geïnspireerd op de Olympische Spelen, voor jongeren van 12 t/m 18 jaar uit (regio) Delft. Iedereen kan hieraan meedoen, zowel leden als niet-leden van sportverenigingen. Geef je, samen met de vrienden/vriendinnen, op voor één van de sporten: skeeleren, longboarden, roeien, waterpolo, kegelen, voetbal, suppen of rugby. Ook om een sport uit te proberen die je nog niet (zo goed) beheerst. Als je meedoet, volg je in de maand mei (gratis) trainingen in de sport van jouw keuze. Zaterdag 14 juni in het Delftse Hout is de finaledag. Dan komen alle sporters bij elkaar om samen te strijden om de medailles. Het is ook een gezellige dag: DJ LEWILD komt draaien, er zijn topsporters en er zijn diverse andere sportieve en culturele acts.  Schrijf je daarom snel in, zelf of met je vrienden/vriendinnen.   Voor meer informatie en inschrijven, klik hier. Deelname is gratis!


Concerten Koor & Orkest

15 april 2014
Afgelopen zaterdag vonden de twee concerten plaats van Koor & Orkest van het Stanislascollege. Met het Magnificat, de Hobbit en Dark Night of the Soul werd het een indrukwekkende uitvoering. De nieuwe dirigent Kees van der Linden leverde een knappe prestatie af, wat bevestigd werd door de enthousiaste reacties van het publiek.  Meer foto's


Waterprobleem

14 april 2014
Dat was even schrikken afgelopen vrijdag. Door een ondergronds lek zat de school helemaal zonder water. Snel optreden zorgde ervoor dat vier noodtoiletten werden geplaatst achter de school. Bovendien waren de toiletten bij de sportvelden wel beschikbaar. Niet ideaal maar wel even leefbaar. Gelukkig kwam in de loop van de ochtend het verlossende woord van het uitgebreide reparatieteam: het lek was gevonden en hersteld. Dat lek bleek te zitten in een oude loden leiding, vlak naast het patershuis. En zo keerde de rust weer terug op het Westplantsoen.


Brugklassen in Leiden

10 april 2014
Vorige week zijn alle Brugklassers op excursie geweest naar Leiden. Alle hoeken en gaten van de historische stad werden verkend. De opdrachten zorgden ervoor dat door het hele centrum ijverig speurende leerlingen hun best deden zoveel mogelijk te ontdekken. Het uitstapje werd mede mogelijk gemaakt door de assistentie van zeer veel ouders, die niet alleen onontbeerlijk waren voor het welslagen van de dag, maar ook met volle teugen hebben genoten.  Meer foto's


Schoolhockeytoernooi

10 april 2014
Vrijdag 4 april vertrokken 16 meiden uit klas 1 t/m 3 naar het hockeyveld in Gouda. Door goed samenspel werden de eerste twee wedstrijden gemakkelijk gewonnen.Helaas eindigde de derde wedstrijd in een gelijkspel, terwijl het Stanislas wel de betere ploeg was.vDe volgende wedstrijd werd glansrijk gewonnen. Met 10 punten uit 4 wedstrijden stond het Stanislas stevig op de 2e plek. Helaas werd ons team overklast met 1-4 door het fysiek veel sterkere Melanchton. Hierdoor eindigde onze ploeg op een gedeelde 2e plek met de ploeg uit Gouda. Op doelsaldo zijn we helaas 3e geworden in de poule en hierdoor restte ons alleen nog een wedstrijd om de 5e en 6e plek. Deze wedstrijd werd overigens wel weer gemakkelijk gewonnen. Een beetje teleurgesteld vertrokken de meiden weer naar Delft. Het was wel een heel sportieve en gezellige dag en volgend jaar hopen we de finaledag wel te bereiken!


Berichten 61 tot 70 van 318

Stanislas in weekafleveringen

Hoe zag de wereld van Sint Stanislas, de naamgever van onze school, er uit (1550-1568)? Geboren in Polen vertrok Stanislas met zijn broer en enkele bedienden al op jonge leeftijd naar Wenen om daar op het jezuïetencollege onderwijs te kunnen krijgen. Uiteindelijk vluchtte Stanislas uit wenen en liep bijna 500 kilometer naar Augsburg, in de hoop daar bij de jezuïeten te kunnen intreden.

Een gezelschap, onder leiding van Dries van de Akker s.j., ging dit najaar in Wenen op zoek naar het verhaal van Stanislas. Ze bezochten de plekken waar Stanislas naar school ging en woonde en maakten de reis naar Augsburg. De komende weken verschijnt elke maandag op de website een nieuw verslag van deze reis vol nieuwe bevindingen en overpeinzingen.


Kerstvieringen

21-12-2013
Op de vrijdag voor de kerstvakantie gonst de school als een bijenkorf. Bijna alle afdelingen vieren kerst, elke op zijn eigen manier: vieringen in de kapel, een open podium, feestelijke maaltijden in lokalen of als grote groep bijelkaar, het schrijven van brieven voor Amnesty, overal gebeurt wel iets. Bekijk de foto's voor een indruk van al deze activiteiten.


Debatwedstrijd Gemeenteraadsverkiezingen

17 december 2013
Op 13 december jl. debatteerden leerlingen van het Stanislascollege en het Grotius onder leiding van burgemeester Bas Verkerk, wethouder en raadsleden in de Raadszaal van het stadhuis: Sidder (scholieren in de Delftse Raad). Onderwerp was de steeds lagere opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen. Wie vertegenwoordigt wie, als niemand de moeite neemt zijn of haar stem uit te brengen? Ligt de sleutel in handen van de jongeren: kunnen zij leeftijdsgenoten, ouders, vrienden, familie en overige kiesgerechtigden mobiliseren om hun stem uit te brengen op 19 maart 2014? Al snel bleek er een digitale kloof te bestaan tussen College en LeerlingenRaad. Waarom, zo vroegen de leerling-raadsleden zich af, verwijst de overheid voor alle diensten naar digitale loketten en moet de kiezer bij regen en ontij zelf op stap om zijn of haar stem te kunnen uitbrengen? Het college bleek daarbij helaas gebonden aan landelijke wetgeving. De Leerlingenraad stak ook de hand in eigen boezem: raadsleden en ons boegbeeld de burgemeester zelf, moeten gedurende de zittingsperiode veel zichtbaarder zijn. Na een fel debat tussen leerlingen van Grotius en Stanislascollege, ging de wisselbeker dit jaar naar het Stanislascollege. Fractievoorzitter Caro Dullemond van D’66 wist twee moties aangenomen te krijgen, Nicole van Bergen en Maren de Wit van de Christen Unie riepen de raadsleden op de hand in eigen boezem te steken en meer op de voorgrond te treden. Justus Leijdens van Onafhankelijk Delft maakte zich sterk voor een aan het digitale tijdperk aangepaste manier van stemmen. Faye Bovelander en Alice Zhang weerden zich geducht in het debat en Thijs van Bergen wist in een een op een debat met de Burgemeester zelf deze het vuur na aan de schenen te leggen. Het was een prachtige en zeer leerzame middag!
Lees meer over Sidder


Statiegeldactie voor de Filipijnen

7 december 2013
B1c trok zich het leed op de Filipijnen aan en wilde helpen. Het liefst met de hele school. Dus werden er posters gemaakt om leerlingen op te roepen lege flessen in te leveren. Na twee dagen zat de grote kar helemaal vol met plastic flessen. Deze berg werd aangevuld met bierkratten en heel veel losse bierflesjes en daarmee trokken we in een vrij lesuur naar de supermarkt. Het invoeren van alle flessen, flesjes en kratten kostte ongeveer drie kwartier en de innamemachine sloeg regelmatig op tilt. Het resultaat was er naar: maar liefst 93,15 euro konden we in ontvangst nemen. Aangevuld met de bijdragen in geld kunnen we 115 euro overmaken!
B1c wil alle Stanislassers die hebben bijgedragen hartelijk bedanken!


Basketballers opgelet

3 december 2013
Binnenkort vinden er twee basketbaltoernooien plaats. Vrijdag 13 december is ons eigen Westplantsoen basketbaltoernooi. Het vindt plaats in onze gymzalen vanaf 15.15 uur tot ongeveer 16.30 uur. Het toernooi is open voor alle klassen. Je kunt je met een team van minimaal 5 aanmelden via de ELO. Dinsdag 17 december is het interscolaire basketbaltoernooi van Delft. Vorig jaar waren we zeer succesvol op dit toernooi, dus we hebben een kampioenschap te verdedigen. Het toernooi vindt net als vorig jaar plaats in sporthal de Buitenhof van 13.00 - 16.30 uur. Er wordt gespeeld in drie leeftijdscategorieën: klas 1/2, klas 3/4 en klas 5/6. Ook is er een jongens en meisjes poule. Aanmelding gaat individueel via de ELO tot uiterlijk vrijdag 6 december. Meld je dus op tijd aan! Maandag 9 december volgt er in de tweede pauze een informatiebijeenkomst waarin de teams worden bekendgemaakt. Als je bent ingedeeld krijg je op 17 december vrijstelling voor de lessen vanaf het 6e uur (12.15 uur).Heb je vragen? Kom dan langs bij één van de gymleraren.


Scholenmarkt

29 november 2013
Gisteren presenteerden een groot aantal HBO-opleidingen en universiteiten zich in de Aula. Alle leerlingen van de bovenbouw hadden ruimschoots de gelegenheid om zich via foldermateriaal en gesprekken te informeren over de gigantisch grote hoeveelheid opleidingen die beschikbaar zijn.


Stanislasfeest

14 november 2013
Op 3 manieren werd vandaag het traditionele Stanislasfeest gevierd.
Tijdens de pauzes werden door leerlingen van de bovenbouwklassen lekkere hapje verkocht voor een zacht prijsje. Een doorslaand succes want de lekkere trek bleek groot. Zo groot dat de voorraad al heel snel op was. Conclusie: volgend jaar veeeel meer hapjes. In de late middag werd op de Brink het Griekse restaurant van 5 gymnasium geopend. In de uren daarna werd een onmogelijk groot aantal maaltijden geserveerd aan eters van alle soorten. Een klapper. De dag eindigde met nog een klapper, het feest voor klassen 2 t/m 6. Een speciaal feest, want de deejays van QMusic waren er, ook om geld op te halen voor de Cliniclowns. Leerlingen konden door gesponsord dansen (Dance for Fun), geld verzamelen voor dit goede doel. In het totaal werd ruim 10.000 euro bijeengebracht, zoals locatiedirecteur Ingrid de Bonth rond half 11 bekendmaakte. Echt ongelooflijk!!! Alles bijelkaar een knaller van een dag!  Meer foto's


Stanislas in Weekafleveringen: 00: Aankondiging

Hoe zag de wereld van Sint Stanislas er uit (1550-1568)? Als ik bij het begin wilde beginnen, moest ik naar Polen, naar zijn geboortedorp Przasznysz. Dat was me te ver. Vandaar vertrok hij met zijn broer en een paar personeelsleden naar het jezuïetencollege van Wenen. Ons gezelschap koos dus Wenen als beginpunt: zocht het voormalige jezuïetencollege op, althans wat daar nu nog van rest; de kamer waar hij gewoond had, thans kapel. Op die plekken herlazen we zijn verhaal, en probeerden we ons de gebeurtenissen zo levendig mogelijk voor te stellen. Van Wenen liep hij naar Augsburg, in de hoop daar bij de jezuïeten te kunnen intreden. Volgens de TomTom bijna 500 kilometer. Hij deed er twee weken over. Liep tien uur per dag, telkens zo’n veertig à vijftig kilometer. Over de route zegt Stanislas niets. Pater Guerns waagde zich in zijn boek over ‘Stanley, Portrait of a Champion’ aan een reconstructie. Hij veronderstelt dat hij de Romeinse heerbaan heeft genomen. Bij gebrek aan beter heb ik me daaraan gehouden. Reed per auto achter Stanislas aan. Zijn er nog dingen die hij gezien kan hebben? Ongetwijfeld groette hij de aanwezigheid van de Heer in de kerkjes waar hij langs kwam. Dat was gewoon in zijn tijd. Of ging hij ze ook binnen? Waar Stanislas in twee weken van Wenen naar Augsburg liep, zijn wij in twee weken met de auto niet verder gekomen dan de Oostenrijks-Duitse grens. Volgend jaar verder…?
De komende weken zullen we verslag doen van onze bevindingen en overpeinzingen.


Havenexcursie 2013 - Aardrijkskunde live

4 november 2013
Op 7, 8 en 9 oktober koersten alle derde klassers, met prachtig herfstweer, af op het Rotterdams havengebied. De files vielen mee, dus al vroeg konden we met deskundige gidsen vertrekken vanaf de Waalhaven. Grote containerschepen, de spookhaven, het Rail Service Center, P& O, scheepsreparatie, distributie, logistiek, grote containerterminals en petro-chemie, de leerlingen weten er nu alles van! Hoogtepunt was een tochtje met de Fast Ferry van de Maasvlakte naar de landtong van Rozenburg. Bekijk hier de foto's


Dyslexie-spreekuur

Vanaf de herfstvakantie is er elke donderdag een inloopspreekuur dyslexie tijdens de 2e pauze in lokaal 031A (bij de wiskundegang) bij mevrouw Yates. Dit spreekuur is bedoeld voor alle dyslectische leerlingen die vragen of problemen hebben die te maken hebben met hun dyslexie. 


Berichten 61 tot 70 van 264

Klik hier voor het archief

Westplantsoen - Delft

di 16 juni 2015

Herexamens H5 en V6

wo 17 juni 2015

Herexamens H5 en V6

vr 19 juni 2015

Aanvang toetsweek H4 & V4 & V5
Vanaf maandag toetsweek voor alle klassen

ma 29 juni 2015

Sportdag brugklassen - 9:00-16:00

di 30 juni 2015

- Uitslag herexamens
- Sportdag 2e klassen 9:00-16:00
- Teruggave proefwerken klas 1 en 3
                                   12:15-12:45

wo 1 juli 2015

-Teruggave proefwerken
             klas 2, 4 en 5 12:15-12:45
-PWS H4 en V5: opzet inleveren
                                 13:00-15:00 

do 2 juli 2015

 Eindexamen serieus in de Kapel 19:00

vr 3 juli 2015

- Diploma-uitreiking Havo - 17:00
                                     TU-Aula
- Diploma-uitreiking VWO - 20:30
                                     TU-Aula
- Vertrek CT-reis V4 naar Londen
                              (tot di 7 juli)

di 7 juli 2015

Slotactiviteiten klas 1, 2 & 3

wo 8 juli 2015

- Promotio Scholarum brugklas-18:30
- Promotio Scholarum klas 2 -  21.00

do 9 juli 2015

-Promotio Scholarum klas 3 - 16:00
-Promotio Scholarum H4 & Ath4
                                          -18:30
-Promotio Scholarum Gym4 & V5 
                                          -21.00 

za 11 juli 2015

Aanvang zomervakantie