Home > Scholen > Westplantsoen - Delft

Bezoek Arthur Japin

23 maart 2015
Afgelopen vrijdag was de schrijver Arthur Japin te gast op het Westplantsoen. Hij kwam speciaal voor de leerlingen van havo 4 en vwo 5. Japin vertelde iets over zijn schrijverschap en hij droeg stukjes uit zijn werk voor. Hij vertelde dat hij vooral nooit schrijver had willen worden en dat was enigszins verrassend uit de mond van een groot schrijver als Japin. Zijn vader was ook schrijver en vroeger ontmoette hij ook veel andere auteurs bij hen thuis. Hij vertelde over de moeilijke omstandigheden in het gezin en over een ongelukkige jeugd: veel spanningen thuis, de zelfmoord van zijn vader en een pestverleden op school. Best heftige dingen dus. Het schrijverschap leek hem vooral een eenzame en troosteloze weg. Maar juist door zijn moeizame verleden had hij het nodig om te vluchten in zijn hoofd en in zijn fantasie en daardoor ontstonden de verhalen. Eerst had hij geprobeerd om zich te uiten met dans en theater, maar de kracht van woorden gaf uiteindelijk de doorslag. Hij vertelde heel open over zijn onzekerheden en over de twijfels die hij ervaart tijdens het schrijven. Het was een mooi, open en kwetsbaar verhaal. Aan het eind van de lezing kregen de leerlingen de kans om vragen te stellen en hij ging hier leuk en goed mee om. Na afloop was er ook nog de ruimte voor een persoonlijk praatje, een handtekening in een boek en zelfs een foto. Heel erg geslaagd dus en de leerlingen zijn hopelijk geïnspireerd geraakt.


SstToneD speelt toneel

14 maart 2015
De afgelopen week stond ook in het teken van het toneel. Vier maal, twee maal voor de brugklassen op woensdag en op de donderdag- en vrijdagavond, voerde toneelgroep SstToneD het stuk SuperFaust uit. In deze inventieve bewerking van Goethes Faust strijdt de hoofdpersoon met de duivel van de moderne computertechnologie, die ons dreigt over te nemen. In een prachtig decor en met mooie acteerprestaties was het meer dan de moeite waard.


Vastendag 20 maart

5 maart 2015
Op vrijdag 20 maart is de jaarlijkse vastendag en wordt er 24 uur niet gegeten om geld op te halen voor het goede doel. Dit jaar is dat het project Casa Valentina in Roemenië van de stichting Fidesco. Dit opvanghuis bevindt zich in de wijk Ferentari, de armste sloppenwijk van Boekarest. In die sloppenwijk wonen veel Roma-kinderen die opgroeien in armoede en verwaarlozing. Casa Valentina biedt aan de kinderen scholing en vorming. Ook helpt het project gezinnen bij het vinden van werk of een woning. Hiermee wil men gezinnen kansen bieden om hun leven te beteren en dat van hun kinderen.
Hoe gaat het ook al weer? Donderdagavond 19 maart start het vasten na het avondeten om 18.30 en  vrijdagmiddag 18.30 sluiten we de dag af met een buffet, dat verzorgd wordt door ouders en ouderraad. Na de lessen op vrijdagmiddag zullen er enkele workshops zijn. Gedurende de dag mag er wel gedronken worden (bijv. thee zonder suiker) en suikervrije kauwgom gegeten worden. Inschrijven kan op don. 5 maart en vrij 6 maart, ma 9, di 10, woe 11 maart bij de balie op het plein. DOE MEE!


CERN-reis 2015

2 maart 2015
Woensdag 18 februari zijn 10 leerlingen uit 6 vwo afgereisd naar het CERN in Genève. Samen met leerlingen van drie andere scholen werd er een bezoek gebracht aan onder meer de Large Hydron Collider (LHC), de deeltjesversneller waar in 2012 het Higgs boson werd ontdekt. Onze leerlingen hadden geluk, want op donderdag 19 februari mochten zij als één van de laatsten de 100 meter onder de grond gelegen tunnel van de LHC bezoeken. Zaterdag 21 februari zou de deeltjesversneller namelijk weer worden opgestart en dan is het vanwege stralingsgevaar verboden om af te dalen in de tunnel. De komende twee jaar is de LHC onafgebroken in bedrijf om onderzoek naar nog meer elementaire deeltjes mogelijk te maken. Zo wordt er nu gespeurd naar SUSY (Super Symmetrisch deeltje) dat wellicht een verklaring geeft voor de donkere materie in het heelal. Maar het CERN is meer dan de LHC. Zo kregen de leerlingen uitleg over supergeleiding, deeltjesdetectie, antimaterie (en ja, ook Angels and Demons van Dan Brown werd kort besproken), het maken van computerchips, het aanbrengen van coatings, het World Wide Web (uitgevonden in CERN) en de opvolger hiervan: GRID. Presentaties werden gegeven door de vele Nederlanders die werkzaam zijn bij het CERN, waarvoor dank! En uiteraard was er ook nog een beetje tijd voor ontspanning en konden de leerlingen de stad Genève verkennen en werden er mooie vriendschappen gesloten met de leerlingen van de andere scholen. Het weer speelde mee met voorjaarsachtige temperaturen en afgezien van een kapotte bus was het een zeer geslaagde reis.  Meer foto's


Carnaval

13 februari 2015
Vanavond vierde Stanislas Carnaval met een drukbezocht feest in de Aula, waarop verkleed zijn niet verplicht maar wel gewenst was. Het leverde mooie vermommingen op. Daarnaast was de sfeer uitgelaten en de muziek stuwend en eigentijds. Wat wil je nog meer!   Meer foto's


Locatiedirecteur

4 februari 2015
Met ingang van 1 februari heeft Ingrid de Bonth haar functie als locatiedirecteur neergelegd. Zij is benoemd als lid van het College van Bestuur van Lucas Onderwijs. Het bestuur waar Stanislascollege deel van uitmaakt. Ingrid zal dus ook in haar nieuwe functie bij het Stanislascollege betrokken blijven.
De procedure om een nieuwe locatiedirecteur te selecteren is gestart. Voorlopig worden de taken waargenomen door locatiedirecteur ad interim Piet Post.


Bruggeweekend

2 februari 2015
Van vrijdagmiddag 13 maart tot en met zondag 15 maart 2015 gaan wij met een groep bovenbouwers en oud-leerlingen naar Priorij Bethanië, een klooster vlakbij Brugge in België. Daar zullen we in ieder geval iets over het kloosterleven horen en er het één en ander van meemaken, maar ook gebruiken we onze tijd voor gesprekken over dingen die er echt toe doen, en duiken we in de prachtige stad Brugge. Kortom, een boeiend, overvol, bruisend weekend. Heb je belangstelling om mee te gaan, geef je op via de mail - Venw@stanislascollege.nl . Hetzelfde mailadres gebruik je ook als je eerst meer wilt weten over het weekend.
Op dinsdag 10 februari om 10.15 uur is er een bijeenkomst in lokaal 162 om nog meer duidelijk te maken over het wat en hoe van het Bruggeweekend.


De Acrobatiekgroep gaat weer beginnen

2 februari 2015
Het is eindelijk zover: vrijdagmiddag 6 februari gaan we weer van start met de acrobatiekgroep. Van 15.15 uur tot 16.30 uur in één van de gymzalen. Iedereen die interesse heeft is welkom. Met ervaring of zonder ervaring, lenig of niet lenig, zwaar of licht, het maakt niet uit. Samen bouw- en balanceertrucs doen, dat is waar we voor gaan. En wie weet maken we weer een mooie act voor de promotio. Heb je nog vragen, dan kun je terecht bij Jacob Nienhuis of een van de andere gymleraren. Hopelijk zien we je vrijdag!


Open Dag

30 januari 2015
Afgelopen zaterdag was een drukke dag op het Westplantsoen. Al heel vroeg was het vol, en inschrijven voor het volgend schooljaar was het motto. Een lange rij wachtende in de Brink was een feit tot het einde van de Open Dag. Ook de rest van het gebouw was goed gevuld. Er werden proeflesjes gegeven, er werd muziek gemaakt, demonstraties bij scheikunde, proefjes bij schei- en natuurkunde, uitstallingen bekeken en rondleidingen georganiseerd door leerlingen van vele klassen. Iedereen moet wel in staat zijn geweest een vrij volledig beeld te krijgen van onze school.   Meer foto's


Kerstmarkt Aken

12 januari 2015
Op 12 december bezochten 115 leerlingen van H4 en VWO 5 de kerstmarkt in Aken. Ondanks het matige weer was de stemming opperbest. De leerlingen hadden veel plezier met hun opdrachten: interviews afnemen, de sfeer in Aken vastleggen en historische gebouwen bezoeken. Dat alles wordt later in de vorm van een presentatie in de Duitse les vertoond. Er was ook tijd om zelf de stad te verkennen of wat te winkelen en ook toen werd het Duits goed in de praktijk gebracht. Zo werd het aangename met het nuttige gecombineerd. Voorzien van 'Aachener Printen' waren we om 21.00 uur weer terug in Delft.


Berichten 1 tot 10 van 303

Vastendag

24 maart 2015
Grote aantallen leerlingen deden afgelopen vrijdag mee met de Vastenactie. Naast een herinnering aan hoe goed wij het hebben, dient deze actie ook een ander goed doel. Dit jaar was de opbrengst van de actie bestemd voor een opvanghuis voor Roma-kinderen in Roemenië.
Om in de middag de tijd snel te laten verlopen werden talloze activiteiten aangeboden. Aan het einde van de 24-uur-durende vastenperiode werd aan de verzamelde deelnemers uitgebreid verteld waar hun sponsorgeld naar toe ging en hoeveel er nu werkelijk was opgehaald: het mooie bedrag van € 4772,-. Daarna konden de meevastende leerlingen zich tegoed doen aan heerlijke hapjes, allemaal bereid door betrokken ouders. Het nuttige werd overduidelijk met het aangename verenigd. Meer foto's 


Battle of the Two Armies

16 maart 2015
Op zondagmorgen ergens in een 'bos' bij Kerkpolder streden twee legers van V1d tegen elkaar. Helaas werd de vlag door beide teams niet veroverd, maar er werd fanatiek gespeeld en het was heel leuk. Time flies when you're having fun! 


Open Podium

14 maart 2015
Afgelopen woensdag vond een grote jaarlijkse muzikale happening plaats, het Open Podium. Vijfentwintig verschillende acts - pop, klassiek en dans - zorgden voor een topavond. De twee verschillende podia hielden het publiek in beweging en maakten de avond nog afwisselender. Het werd weer eens duidelijk hoeveel muzikaal talent er op onze school rondloopt.  Meer foto's


CKV-Cultuurdag 'Afrika'

10 maart 2015
Afgelopen vrijdag 6 maart werd door docenten van de secties Tekenen, Handvaardigheid en Muziek een CKV-Cultuurdag georganiseerd voor alle leerlingen uit 5 Atheneum. Het thema was dit jaar 'Afrika'. Na een korte lezing over verschillende culturen in dit werelddeel volgde een gezamenlijke warming up. Enthousiast gingen de leerlingen daarna aan de slag in de workshops Afrikaanse dans, Afrikaanse zang, djembé, maskers maken, koken en het beschilderen van doeken. In de Brink en in de omliggende lokalen was te horen, te zien en te ruiken dat er flink werd gewerkt. De workshops werden opgeluisterd met Afrikaanse zang en spel op de kora en de balafoon. De cultuurdag werd afgesloten met verschillend presentaties waarbij werd genoten van de eerder die dag gemaakte Afrikaanse zoete en hartige snacks. Al met al een zeer geslaagde dag. Meer foto's


Dansers gezocht

Op zaterdagavond 18 april geven koor en orkest van onze school de jaarlijkse uitvoering. Het thema van dit jaar is  'Dans' en er worden vier muziekstukken uitgevoerd die met dit thema te maken hebben.
Een danslerares / choreografe heeft een choreografie voor één van deze stukken gemaakt. Op vijf dinsdagmiddagen, te beginnen 10 maart, van 15.15 tot 16.30 uur wordt onder leiding van deze lerares de dans ingestudeerd. Op 18 april op het concert wordt het uitgevoerd, terwijl koor en orkest deze muziek 'live' uitvoeren.
Het concert zal plaatsvinden in de Pastoor van Arskerk, waar een mooie dansvloer met belichting zal worden gemaakt voor de dansers.
Wil je meedoen? Info en aanmelding bij Kees van der Linden (link@stanislascollege.nl)


Open Podium

Woensdagavond 11 maart is het weer zover!
Dé gelegenheid voor alle muzikale talenten en andere podiumbeesten van het Stanislascollege om hun kunsten te vertonen op het Open Podium.
Opnieuw wordt de Brink dit jaar omgetoverd tot een muziekpaleis. Laat horen en zien wat je in je mars hebt op het gebied van muziek, dans en/of cabaret. 
Meld je dan aan (vóór 4 maart!) via muziekopscw@stanislascollege.nl. Voor meer informatie kunt je terecht bij muziekdocent Kees van der Linden. 
Aanvang 19.00 uur. Einde  23.00 uur. Locatie: De Brink. Wacht niet te lang met aanmelden want VOL = VOL


Beroepenmarkt

18 februari 2015
Op 12 februari was er de jaarlijkse studie- en beroepenmarkt op het Westplantsoen. Oud-leerlingen, ouders en andere bekenden van de school vertelden over hun vervolgopleiding of hun beroep. Omdat deze sprekers overdag college volgen of moeten werken, is deze markt altijd ’s avonds.  Leerlingen uit de (voor)examenklassen waren dus een keertje ’s avonds op school om zich verder te oriënteren op mogelijke vervolgopleidingen.  
Op het Westplantsoen worden leerlingen vanaf de voorexamenklas gestimuleerd om intensief hun mogelijkheden en interesses te verkennen voor de periode ná de middelbare school. Veelal gebeurt dat op open dagen, maar we halen ook informatie naar ons toe, bijvoorbeeld door de scholenmarkt in december of zoals dit keer tijdens de studie- en beroepenmarkt.  Op de foto zien we Stef Nogarede die informatie geeft over de studie rechten.  Meer foto's


Chinezen op het Stanislas

14 februari 2015
Vanochtend zijn de Chinese leerlingen en hun docenten weer vertrokken vanaf het Westplantsoen. In september bezochten leerlingen Chinees uit de 4e en 5e al hun school in Xi'an, vanaf dinsdag zijn zij te gast geweest op school en bij gastgezinnen. In die vier dagen is veel gepropt: Scheveningen (als je nog nooit een strand gezien hebt....), Den Haag (o.a. Escher in het Paleis), Rotterdam (Spido), Delft (Porceleyne Fles, Nieuwe Kerk, Oude Jan, shoppen), een dag meelopen in de school (wiskunde , Engels, muziek) en het Carnavalsfeest (cultuurschok). Kortom: overvol, boeiend en bruisend. Ze vonden het leuk!  De foto's vertellen meer.


Oefenweekend Koor en Orkest

2 februari 2015
Het koor en orkest van de school brachten het weekend door in de Beukenhof in Biezenmortel (tussen Tilburg en Vught) om stevig te repeteren op de stukken (van Aleksandr Borodin, Arturo Marquez & Edward Elgar) die in april op het jaarlijkse concert zullen worden uitgevoerd. De hele zaterdag en een groot deel van de zondag was het zweten geblazen, met het nodige resultaat. Het is nog niet af, maar het wordt wel mooi! Nadere aankondiging van het concert volgt, onder andere op deze site. Kijk ook de foto's !


Taizéreis van 4 t/m 12 juli

30 januari 2015
In de laatste schoolweek, 4 t/m 12 juli, gaan we met een groep bovenbouwers naar Taizé, een klein plaatsje in Zuid-Frankrijk waar ieder jaar duizenden jongeren bijeenkomen voor een internationale ontmoeting.
We verblijven die week met onze eigen tentjes op het kampeerterrein van de broeders van Taizé. Zij zijn een oecumenische broederschap die hun 'huis',  hun leefgemeenschap openstellen voor jongeren vanuit verschillende achtergronden en nationaliteiten. Het maakt niet uit of je gelovig bent of niet…IEDEREEN is welkom. We doen die week mee met het 'ritme van de broeders', d.w.z. drie keer per dag een viering in een heel grote kerk, waar veel gezongen wordt maar ook stilte is (duizenden jongeren die 10 min. stil zijn, heel bijzonder!). Verder zijn er veel ontmoetingen in gespreksgroepen en worden er allerlei klusjes gedaan. Want dat is ook Taizé; alles wat er gedaan moet worden, wordt gedaan door de deelnemers, van eten opscheppen, boekjes uitdelen, hapjes verkopen tot  toiletten schoonmaken. ’s Avonds is er ruimschoots de tijd om leeftijdgenoten uit Zweden, Duitsland, Spanje of Polen te ontmoeten. De reis gaat ongeveer 300 euro kosten maar dit mag geen belemmering zijn om mee te gaan!
DINSDAG 3 FEBRUARI IS ER IN DE EERSTE PAUZE EEN INFORMATIEBIJEENKOMST  IN LOKAAL 153
Wil je nu al meer weten dan kun je ons aanspreken of mailen:
Mw. Roest         roev@stanislascollege.nl
Mw. Huijsmans  huia@stanislascollege.nl


Berichten 1 tot 10 van 251

Klik hier voor het archief

Westplantsoen - Delft

ma 23 maart 2015

-Aanvang Schoolexamenweek 3 
                              t/m 2 april
-Aanvang Toetsweek 3 bovenbouw 
                               t/m 30 maart
Aanvang Toetsweek klas 3 
                               t/m 27 maart
              

di 24 maart 2015

-Excursie brugklas Leiden
-Spreekavond voorlopige beslissing
   brugklas volgens afspraak -20:00

wo 25 maart 2015

Excursie brugklas Leiden

do 26 maart 2015

Excursie brugklas Leiden

do 2 april 2015

Witte donderdag- Paasvieringen

vr 3 april 2015

Goede Vrijdag  - geen lessen

ma 6 april 2015

Tweede Paasdag - geen lessen

di 7 april 2015

- Rapport SE-3
- Italiëmiddag 5 Atheneum
- 3e leerlingenbijeenkomst
            Griekenlandreis vanaf 16:00
-Tweede ouderavond Griekenlandreis

wo 8 april 2015

-Eindexamenconcert V6 in de Kapel 
                                 15:15-16:30
-Ouderavond Italiëreis 5 Ath. 20:00

do 9 april 2015

Alle lessen voor 10:45 uur vervallen 
                    vanwege vergaderingen

wo 15 april 2015

Herkansing SE-3

do 16 april 2015

Herkansing SE-3

vr 17 april 2015

-Proefexamen 1 en nabespreking H5 & V6 
                                           9:00-14:15
-Schoolfeest (klas 1 t/m 6) - 20:00-00:00

za 18 april 2015

- Concerten koor en orkest 
   in de Kapel - 16:00 en 20.15

di 21 april 2015

- Herkansing T-3 V5 -8:00-09:30 vwo 
- 09:00-14:15 Proefexamen 2
                 en nabespreking H5 & V6
- Afsluiting concertseizoen Koor en Orkest
                                                   15:15

wo 22 april 2015

-Herkansing T-3 V4 8:00-09:30
-Onderwijspresentatieavond 
    Atheneum onderbouw 20:00

do 23 april 2015

 Herkansing T-3  H4 8:00-09:30

vr 24 april 2015

- Reis v4 fatl naar Lille  7:30-22:00   
- Slotbarbecue H5 & V6 -16:00-18:00

za 25 mei 2015

Aanvang Meivakantie