Home > Scholen > Westplantsoen - Delft

Alle reizigers terug

23 mei 2015
Nu dat vrijdag de 123 leerlingen van 5 Atheneum zijn teruggekeerd uit Italië en vandaag, zaterdag, de 52 leerlingen van 5 Gymnasium uit Griekenland terug zijn, zijn alle reizigers weer thuis. Meer informatie over alles wat heeft plaatsgevonden volgt nog. Voor dit moment: de reizen waren een groot succes en iedereen is ongeschaad teruggekeerd.


Feestelijke uitreiking Pluscertitificaten

24 april 2015
Afgelopen woensdagavond (22/4) markeert hopelijk de start van een nieuwe traditie. De eerste lichting ‘plussers’ kregen hun officiële plus-certificaat uitgereikt. Een verdiende erkenning voor al het extra onderwijs dat zij de afgelopen drie jaar hebben gevolgd! Tijdens de avond werd de veelzijdigheid van het plusprogramma – vooral door de leerlingen zelf – prachtig gepresenteerd. Muziekoptredens van gelegenheidsbands, een voordracht van een heus mini-epos, een toelichting bij allerlei ingewikkelde 3D-ontwerpen, een heus Socratisch gesprek, een speech in het Chinees – de trotse aanwezigen zijn overspoeld door deze bijzonder getalenteerde groep leerlingen! Met de aanstaande overgang naar de bovenbouw komt helaas een einde aan het plusprogramma. Zij zullen met extra vakken en samenwerkingsverbanden met universiteiten hun ambities ongetwijfeld voortzetten.


Succes bij Chinese Bridge

21 april 2015
Zondag 19 april hebben vijf leerlingen van het Westplantsoen in Amsterdam een bijzondere prestatie geleverd tijdens een culturele en educatieve uitwisseling van middelbare scholieren. Groningen Confucius Institute had een wedstrijd georganiseerd waaraan alle Nederlandse middelbare scholen die het vak ‘Chinees’ aanbieden konden deelnemen. Het Stanislascollege Westplantsoen werd vertegenwoordigd door Vicky van Heijningen, Ryan Huisman, Nienke Sjamaar, Valentijn Vlek (3 VWO) en Daniil Soloviev (4 VWO). Er waren verschillende onderdelen: een kennisquiz, een presentatie in het Chinees en de leerlingen mochten hun persoonlijke, China-gerelateerde, ‘talent’ tonen. De leerlingen waren vol vertrouwen na de kennisquiz: ze wisten (bijna) alles, terwijl de tegenstanders minder goed voorbereid leken. Na de voordrachten had de zeskoppige jury de lastige taak om een winnaar aan te wijzen. Het doel van de competitie is om meer begrip te creëren voor de Chinese cultuur en wereldwijd het enthousiasme voor de Chinese taal aan te wakkeren. Daar hebben de leerlingen zeker een bijdrage aan geleverd! Ryan bracht een emotievolle ode aan ‘Moeder’ en Valentijn droeg op indrukwekkende wijze het gedicht ‘Lente’ voor. Vicky speelde een prachtig Chinees muziekstuk op haar blokfluit en Daniil had zich het bespelen van een xiao (Chinees houten blaasinstrument) eigen gemaakt. Ten slotte zorgde Nienke voor een waar kippenvelmoment door haar prachtige vertolking van een Chinees lied. Uiteindelijk heeft Daniil de 1e prijs gewonnen: de jury prees zijn toespraak en welbespraaktheid. Nienke ontving, zeer verdiend, een 2e prijs. Daniil en Nienke zullen volgend jaar namens Nederland meedoen met de internationale competitie in China. Vicky, Ryan en Valentijn hebben een derde prijs gewonnen. Hun enthousiasme en inzet waren geweldig! Deze prestaties waren niet mogelijk geweest zonder de begeleiding en tomeloze inzet van hun docent: Zhiyu Fan.


Concert Koor en Orkest

20 april 2015
Afgelopen zaterdag voerden Koor & Orkest van onze school twee maal het speciale programma uit rondom het thema dans, met werken van Elgar, Marques, Gershwin en Borodin. Het waren mooie concerten met enthousiast publiek. Bijzonder onderdeel was de officiële overdracht van een vleugel, die de school heeft kunnen aanschaffen dankzij financiële steun van het door ouders opgerichte cultuurfonds. Een lang gekoesterde droom ging hiermee in vervulling, zeker van de muziekdocenten. Meer foto's


Schoolfeest

19 april 2015
Terwijl in de Brink het Grieks restaurant in bedrijf was, begon in de Aula het laatste schoolfeest van dit jaar al op gang te komen. Omdat het een pyamafeest liepen vele bezoekers er slaperig bij, maar al gauw werd het een behoorlijk wakker feest door de opwekkende muziek. Druk en gezellig werd het ook.  Meer foto's


Concerten Koor en Orkest

10 april 2015
Op zaterdag 18 april a.s. vinden twee uitvoeringen plaats van het concert dat koor en orkest van onze school dit jaar op het programma hebben staan. Onder de titel Let's Dance worden werken uitgevoerd van Borodin, Marques, Elgar en Gershwin, waarin telkens de dans een belangrijke rol speelt.
De uitvoeringen vinden plaats in de Kapel, om 16.00 uur en om 20.15 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via leden van koor en orkest, maar ook aan de zaal.


Paasvolleybaltoernooi

5 april 2015
Ook dit jaar waren weer veel teams van het Westplantsoen actief bij het Paasvolleybaltoernooi. Elk jaar weer zorgen tientallen vrijwilligers ervoor dat dit mooie toernooi met deze fantastische sport door kan gaan.
De deelnemende spelers hadden er bovenal plezier in. Dat er winnaars bij waren is leuk, maar niet van het allergrootste belang.
Volgend jaar weer een paastoernooi op Goede Vrijdag. Zorg dat je erbij bent.


Bezoek Arthur Japin

23 maart 2015
Afgelopen vrijdag was de schrijver Arthur Japin te gast op het Westplantsoen. Hij kwam speciaal voor de leerlingen van havo 4 en vwo 5. Japin vertelde iets over zijn schrijverschap en hij droeg stukjes uit zijn werk voor. Hij vertelde dat hij vooral nooit schrijver had willen worden en dat was enigszins verrassend uit de mond van een groot schrijver als Japin. Zijn vader was ook schrijver en vroeger ontmoette hij ook veel andere auteurs bij hen thuis. Hij vertelde over de moeilijke omstandigheden in het gezin en over een ongelukkige jeugd: veel spanningen thuis, de zelfmoord van zijn vader en een pestverleden op school. Best heftige dingen dus. Het schrijverschap leek hem vooral een eenzame en troosteloze weg. Maar juist door zijn moeizame verleden had hij het nodig om te vluchten in zijn hoofd en in zijn fantasie en daardoor ontstonden de verhalen. Eerst had hij geprobeerd om zich te uiten met dans en theater, maar de kracht van woorden gaf uiteindelijk de doorslag. Hij vertelde heel open over zijn onzekerheden en over de twijfels die hij ervaart tijdens het schrijven. Het was een mooi, open en kwetsbaar verhaal. Aan het eind van de lezing kregen de leerlingen de kans om vragen te stellen en hij ging hier leuk en goed mee om. Na afloop was er ook nog de ruimte voor een persoonlijk praatje, een handtekening in een boek en zelfs een foto. Heel erg geslaagd dus en de leerlingen zijn hopelijk geïnspireerd geraakt.


SstToneD speelt toneel

14 maart 2015
De afgelopen week stond ook in het teken van het toneel. Vier maal, twee maal voor de brugklassen op woensdag en op de donderdag- en vrijdagavond, voerde toneelgroep SstToneD het stuk SuperFaust uit. In deze inventieve bewerking van Goethes Faust strijdt de hoofdpersoon met de duivel van de moderne computertechnologie, die ons dreigt over te nemen. In een prachtig decor en met mooie acteerprestaties was het meer dan de moeite waard.


Vastendag 20 maart

5 maart 2015
Op vrijdag 20 maart is de jaarlijkse vastendag en wordt er 24 uur niet gegeten om geld op te halen voor het goede doel. Dit jaar is dat het project Casa Valentina in Roemenië van de stichting Fidesco. Dit opvanghuis bevindt zich in de wijk Ferentari, de armste sloppenwijk van Boekarest. In die sloppenwijk wonen veel Roma-kinderen die opgroeien in armoede en verwaarlozing. Casa Valentina biedt aan de kinderen scholing en vorming. Ook helpt het project gezinnen bij het vinden van werk of een woning. Hiermee wil men gezinnen kansen bieden om hun leven te beteren en dat van hun kinderen.
Hoe gaat het ook al weer? Donderdagavond 19 maart start het vasten na het avondeten om 18.30 en  vrijdagmiddag 18.30 sluiten we de dag af met een buffet, dat verzorgd wordt door ouders en ouderraad. Na de lessen op vrijdagmiddag zullen er enkele workshops zijn. Gedurende de dag mag er wel gedronken worden (bijv. thee zonder suiker) en suikervrije kauwgom gegeten worden. Inschrijven kan op don. 5 maart en vrij 6 maart, ma 9, di 10, woe 11 maart bij de balie op het plein. DOE MEE!


Berichten 1 tot 10 van 310

Optredens bij Diploma-uitreikingen en Promotio's - AUDITIES

23 april 2015
Op 3 juli vinden de Diploma-uitreikingen plaats, op 8 en 9 juli de Promotio's, allemaal in de grote zaal van de TU-Aula. Als je wilt optreden (zang, dans, band, klassiek, pop, cabaret, ...): de eerste AUDITIES vinden plaats op vrijdag 29 mei. Er is ruimte voor talent uit alle klassen. Geef je op voor de audities via Venw@stanislascollege.nl. Ook voor informatie kan je hier terecht.


Brugklassen naar Leiden

21 april 2015
Eind maart was het weer zover: de jaarlijkse brugklasexcursies naar Leiden vonden plaats! De leerlingen bezochten het Rijksmuseum van Oudheden voor het vak geschiedenis en ontdekten de sleutelstad tijdens een stadswandeling voor het vak aardrijkskunde. Begeleid door een groep enthousiaste ouders. Tussen de middag werd er geluncht bij studentenvereniging Quintus en  Augustinus (en op dinsdag bij het Arsenaal) waar de leerlingen een kijkje kregen in het leven van een ‘echte’ student. Het zooien bleek een interessante bezigheid! Een leuke en leerzame dag, die ondanks het – af en toe – natte en koude weer niet meer stuk kon.  Meer foto's


Grieks restaurant

19 april 2015
Elk jaar bedenken de leerlingen van 5 Gymnasium sponsorevenementen in verband met hun Griekenlandreis. Zo betalen zij een deel van de kosten van de reis met hun eigen zweet. Het opzetten van een Grieks restaurant behoort al bij de tradities. Afgelopen vrijdagavond bedienden zijn grote aantallen ouders, familieleden, medeleerlingen, zelfs hele klassen, met groot gemak en heerlijk eten. Alle leerlingen van 5 Gym waren actief op een of andere manier. De opbrengst is nog niet bekend, maar een prachtig evenement was het in ieder geval.  Meer foto's


Diploma's Pre-University

13 april 2015
Deze week haalden Alice Zhang (links) en Eva Nieuwpoort hun Pre-University diploma; op de foto zie je hun blije gezichten. Pre-University is een programma dat excellente leerlingen alvast op uitdagende manier laat kennismaken met de wereld van de universiteit. Twee jaar lang volgden Alice en Eva op de maandagmiddag colleges in Leiden in plaats van lessen op school. Ze leerden verschillende wetenschappelijke disciplines kennen, verdiepten zich in de relatie tussen academie en maatschappij en schreven ook hun PWS onder begeleiding van universitair docenten. Eva en Alice, van harte gefeliciteerd met jullie mooie prestatie!


Eindexamenconcert Muziek

12 april 2015
Afgelopen week deden de eindexamenleerlingen Muziek hun 'praktische' examen. In een wonderbaarlijk mooi concert lieten zij hun muzikale prestaties horen aan een volgestroomde Kapel. Het aantal stijlen was groot, van klassiek tot pop tot jazz. Er waren instrumentalisten en zangers te horen, het niveau was voortdurend verbluffend hoog. Het concert leverde de uitvoerenden cijfers op voor hun examen, maar eigenlijk was het concert als geheel waar het om ging: een juweeltje.     Meer foto's


Bezoek Spaanse leerlingen 5-11 april

10 april 2015
Op de Spaanse trappen in de Brink verzamelde zich donderdagmiddag deze groep leerlingen voor een gezamenlijke maaltijd. Het zijn leerlingen Spaans uit 4 vwo met hun uitwisselingspartners uit Barcelona. Nu voor het tweede jaar ontvangen wij een groep Spaanse leerlingen met hun docenten op onze school. Ze volgen diverse lessen Engels en Nederlands, bezoeken op de fiets (oef ... best lastig voor hen!) een molen en een boerderij in Delft en maken excursies naar Amsterdam en Den Haag. Kortom, we proberen natuurlijk Nederland op z'n best te laten zien en hopen in mei een mooi tegenbezoek aan Barcelona te maken!


Vastendag

24 maart 2015
Grote aantallen leerlingen deden afgelopen vrijdag mee met de Vastenactie. Naast een herinnering aan hoe goed wij het hebben, dient deze actie ook een ander goed doel. Dit jaar was de opbrengst van de actie bestemd voor een opvanghuis voor Roma-kinderen in Roemenië.
Om in de middag de tijd snel te laten verlopen werden talloze activiteiten aangeboden. Aan het einde van de 24-uur-durende vastenperiode werd aan de verzamelde deelnemers uitgebreid verteld waar hun sponsorgeld naar toe ging en hoeveel er nu werkelijk was opgehaald: het mooie bedrag van € 4772,-. Daarna konden de meevastende leerlingen zich tegoed doen aan heerlijke hapjes, allemaal bereid door betrokken ouders. Het nuttige werd overduidelijk met het aangename verenigd. Meer foto's 


Battle of the Two Armies

16 maart 2015
Op zondagmorgen ergens in een 'bos' bij Kerkpolder streden twee legers van V1d tegen elkaar. Helaas werd de vlag door beide teams niet veroverd, maar er werd fanatiek gespeeld en het was heel leuk. Time flies when you're having fun! 


Open Podium

14 maart 2015
Afgelopen woensdag vond een grote jaarlijkse muzikale happening plaats, het Open Podium. Vijfentwintig verschillende acts - pop, klassiek en dans - zorgden voor een topavond. De twee verschillende podia hielden het publiek in beweging en maakten de avond nog afwisselender. Het werd weer eens duidelijk hoeveel muzikaal talent er op onze school rondloopt.  Meer foto's


CKV-Cultuurdag 'Afrika'

10 maart 2015
Afgelopen vrijdag 6 maart werd door docenten van de secties Tekenen, Handvaardigheid en Muziek een CKV-Cultuurdag georganiseerd voor alle leerlingen uit 5 Atheneum. Het thema was dit jaar 'Afrika'. Na een korte lezing over verschillende culturen in dit werelddeel volgde een gezamenlijke warming up. Enthousiast gingen de leerlingen daarna aan de slag in de workshops Afrikaanse dans, Afrikaanse zang, djembé, maskers maken, koken en het beschilderen van doeken. In de Brink en in de omliggende lokalen was te horen, te zien en te ruiken dat er flink werd gewerkt. De workshops werden opgeluisterd met Afrikaanse zang en spel op de kora en de balafoon. De cultuurdag werd afgesloten met verschillend presentaties waarbij werd genoten van de eerder die dag gemaakte Afrikaanse zoete en hartige snacks. Al met al een zeer geslaagde dag. Meer foto's


Berichten 1 tot 10 van 257

Klik hier voor het archief

Westplantsoen - Delft

vr 22 mei 2015

Excursie Lille voor V4 fatl

ma 25 mei 2015

2e Pinksterdag - geen lessen

di 26 mei 2015

-Bovenbouwrapport P3
-Survivaldag BSM-leerlingen H4

wo 27 mei 2015

Pelgrimstocht

di 2 juni 2015

-Cambridge spreekvaardigheidstoets
                                       H4 en V5 
-Opstarten profielwerkstuk H4 12:15 

wo 3 juni 2015

Opstarten profielwerkstuk V5 12:15